ferrari 490617 960 720

ADVERTENTIE - Ooit gehoord van de W Series? Of van Beitske Visser? Dan wordt het tijd want deze vrouwelijke coureur racet in het voorjaar in hetzelfde weekend als de Formule 1 race. 

Beitske Visser (24) startte negentien jaar geleden met racen en trok zich niets aan van de jongens. “Ik zette telkens mijn beste beentje voor. En dat leverde resultaat op waarmee ik respect afdwong. Racen gaat niet om geslacht, maar om prestaties. Tegenwoordig is er meer aandacht voor vrouwen in de auto- of motorsport.”

Toch hebben nog veel mensen nooit gehoord van de W Series. Het is de raceklasse, het formulekampioenschap, voor vrouwelijke coureurs. Het is echter niet verwonderlijk dat je er niet eerder van hoorde, want dit voorjaar start pas het tweede seizoen van de W Series en veel ruchtbaarheid werd er tot voor kort niet aan gegeven. 

Goede stap en gewoon presteren

Dat is wel even anders dan de Formule 1 van de heren. En juist dat wordt nu aangegrepen om de vrouwelijke racers meer bekend te maken. De races die ze rijden in de Verenigde Staten en Mexico worden in hetzelfde weekend en op hetzelfde circuit gereden als de Formule 1. 

Nederlands coureur Visser vindt dat ‘helemaal super’. Ook al reed ze nooit eerder op deze circuits, ze meent dat ze gewoon moet presteren. “Maar het is een heel goede stap dat we met het weekend meekunnen en ons daar kunnen laten zien,” vertelt ze aan linda.nl

Haalbaar niveau voor vrouwen

Visser werd enthousiast voor het racen via haar vader, die veel racete. Ze ging vaak met haar Eastpak rugzak op mee naar het circuit en begon op haar vijfde met karten. Op haar dertiende mocht ze al overal in Europa racen. Dat betekende dat ze haar schooltas aan de wilgen hing en met haar middelbare school stopte. “Ik moet harder sporten dan een man om fysiek op hetzelfde niveau te komen. Toch is het voor vrouwen een haalbaar niveau, omdat mannen niet op hun toppen zitten. Dit betekent ook dat we langer de sport kunnen beoefenen. Maar dat wil niet zeggen dat we geen topsport beoefenen. Mensen denken dat een coureur alleen maar stuurt, remt en gas geeft.” 

De dames rijden acht rondes voor het kampioenschap. De eerste zes races vinden in Europa plaats en de W Series zijn gekoppeld aan het Duitse toerwagenkampioenschap (DTM). Na de zesde race in Assen gaan de vrouwen naar Austin in Texas. En een week later naar Mexico-Stad. De hoop is dat meer mensen enthousiast worden over de W Series. 

ADVERTENTIE

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment