OLDEBROEK - Team Van Werven zal het komende zaterdag op de Open Nederlandse Kampioenschappen in Hallum, de Bartlehiemtocht, moeten stellen zonder Crispijn Ariëns. De wereldkampioen skeeleren kampt met een hersenschudding. De deelname van titelhouder Gary Hekman is ook onzeker.

Ariëns (25, Wolvega) viel vorige week in zijn huis van de trap en was daarna even buiten bewustzijn. Na controle in het ziekenhuis bleek dat hij een hersenschudding heeft opgelopen. De regerend wereldkampioen op skeelers volgt nu een herstelprogramma. "Ik heb nog last van hoofdpijn, dus weet dat ik rustig aan moet doen. Ik heb regelmatig contact met de arts en fysiotherapeuten en we bekijken steeds hoe het ervoor staat. Hallum komt in ieder geval veel te vroeg."

De deelname van de regerend kampioen in Hallum, Gary Hekman (25, Hattem), is ook onzeker. Hij liep in juli een blessure op aan zijn enkel, herstelde net op tijd voor de Europese kampioenschappen, maar kampt nu met terugslag. "Achteraf zijn de EK te vroeg gekomen", weet Hekman nu, die het toernooi teleurstellend zag verlopen. "Ik had tijdens de wedstrijden last van verzuring in mijn enkel, waardoor ik geen controle had over mijn skeeler en veel te snel vermoeid raakte."

"De zwelling trekt langzaam weg. We moeten per dag bekijken of het mogelijk is of ik kan meedoen. Ik wil in ieder geval geen risico nemen voor het schaatsseizoen. Over een paar weken wil ik al op het ijs staan."

Nog steeds voor de winst

Ondanks dat de kans groot is dat team Van Werven zonder twee kopmannen van start moet gaan, gelooft coach Roy Boeve nog in de kansen op de overwinning. "We hebben nog steeds een sterk team, met Christijn Groeneveld, Rick Smit en Rob Hadders. Hallum is sowieso een wedstrijd waarin je niet alleen sterk moet zijn, maar ook slim. Ik denk dat we beide goed onder de knie hebben, al zal het plan zonder Hekman en Ariëns anders zijn dan mét hen."

De komst van Groeneveld (29, Heerhugowaard) kon voor Van Werven wel eens precies op tijd gekomen zijn. De Noord-Hollander won de wedstrijd in 2011 en 2012. Tijdens zijn langebaanavontuur bij TVM boette hij wel in op duurvermogen. "Ik heb al weer een aantal lange trainingen op skeelers gedaan en voel dat ik iedere keer verbeter. Ik ben niet ontevreden, al weet ik niet of het al helemaal genoeg zal zijn om voor de winst mee te strijden."

Belangrijkste wedstrijd

Voor Groeneveld is het de belangrijkste skeelerwedstrijd van het jaar. "Nu zeker, omdat ik voor het eerst voor mijn nieuwe team zal rijden, waar ik het erg naar mijn zin heb. Maar ik vind de Bartlehiemtocht altijd al de mooiste wedstrijd om te rijden." Dat vindt Boeve ook. "Het is één van de weinige échte koersen in het jaar en het is ook leuk om te zien dat andere teams, zoals A-ware, deze wedstrijd serieus nemen."

Van angst voor de afstand – het is de enige 100 kilometer wedstrijd van het jaar – is geen sprake meer. Rick Smit (25, Medemblik) : "We doen tegenwoordig vaak trainingen op skeelers van die afstand en hebben de laatste jaren veel natuurijswinters meegemaakt. We zijn gewend om lange wedstrijden te rijden. De uitdaging is om te winnen en als team controle te hebben."

Zaterdag om 14.00 start het peloton in het Friese Hallum voor de 27e editie van de Bartlehiem skeelertocht.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment