Julian in gevecht met de Nieuw Zeelander McNabb de kampioen van vorig jaar

HATTEMERBROEK - Afgelopen week werd in ons eigen land het Wereldkampioenschap BMX gehouden. Het Rotterdamse Ahoy was omgetoverd tot een grote bmx arena waar rijders uit alle werelddelen tegen elkaar zouden gaan strijden voor de wereldtitel. Voor de challenge klasse (jeugd t/m 16 jaar) was het donderdag 24 juli de dag van de waarheid. Zo ook voor de 10 jarige Julian Bijsterbosch uit Hattemerbroek.

Voor de jonge Hattemerbroeker was het even wennen om met dit starthek goed te starten, maar ondanks of misschien wel dankzij de indrukwekkende entourage van Ahoy en de supporters uit Wezep werd in de manches prima gereden. De eerste manche werd een 2e plaats gehaald, de tweede manche een 1e en de derde manche een 4e plaats en dat betekende een plaatsje bij de beste vierenzestig bmx-ers van de wereld.

Voor de achtste finales werd nog even de puntjes op de i gezet door zijn coach Robert de Wilde (de laatste Nederlandse Elite rijder die een podiumplaats haalde op een WK) en Julian was klaar voor de finales. De beste vierenzestig van de wereld, dat betekent sterke tegenstand en die kwam er ook. Ondanks dat won hij de achtste finale en kwalificeerde zich voor de kwartfinale. In de kwartfinale was de start aan de binnenkant niet super waardoor Julian als vierde uit de eerste bocht kwam en wist deze plaats te behouden. Kwalificatie voor de halve finale was een feit. Een fantastische prestatie.

Halve Finale
Door de vierde plaats in de kwartfinale mocht er als zevende gekozen worden aan het starthek. De regerend wereldkampioen uit Nieuw Zeeland koos voor startplek twee en de daaropvolgende vijf rijders durfden niet aan zijn binnenkant te gaan staan. Julian was echter een andere mening toegedaan en koos startplek één. Bij het vallen van het starthek was Julian niet als eerste weg, maar op de eerste heuvel zat hij aan de binnenkant van de wereldkampioen en het lukt om hem vóór de eerste bocht in te halen. Holeshot voor Julian en de eerste plaats werd niet meer uit handen gegeven. Gekwalificeerd voor de finale. Een fantastische prestatie op zijn eerste WK.

Finale
In de finale werd als tweede een plek gekozen naast de Amerikaan Connor Defrain die de hele dag al als een speer over de baan ging. Ook in de finale was de start niet super, waardoor het allemaal wat krap werd in de eerste bocht en er veel snelheid werd verloren. De inhaalrace werd nog wel ingezet, maar het mocht niet baten en met een achtste plaats bij zijn debuut op het Wereldkampioenschap in eigen land kon Julian meer dan tevreden zijn. De finale van het WK rijden, een droom die uitkwam voor de jonge Hattemerbroeker.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment