REGIO - De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de uitbreiding van Lelystad Airport. Daarmee staat een meerderheid van de Tweede Kamer achter de plannen van staatssecretaris Mansveld. Afgelopen week riepen piloten, de KLM en omwonenden Mansveld ertoe op af te zien van de geplande uitbreiding naar 45.000 vluchten in 2018. Oppositiepartijen hebben ook problemen met de uitbreiding en zijn voor uitstel. Mansveld wuifde de kritiek op haar plannen weg. Volgens haar is uitstel niet verstandig.

Het VVD-Kamerlid Elias is ervan overtuigd dat er een degelijk plan ligt. "De groei van Schiphol heeft een belangrijke functie voor Nederland. Die groei verloopt via de uitbreiding van de vliegvelden in Lelystad en Eindhoven." In afspraken uit 2008 staat dat er een maximum is aan het aantal vliegbewegingen op Schiphol en dat uitbreiding opgevangen moet worden door Lelystad en Eindhoven.

Eerder nog deze week uitten de gemeenten Oldebroek en Elburg hun kritiek op de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Rien Boukema van de Gemeente Elburg reageerde daarop als volgt: "Als colleges sturen we nu een brief naar de kamerleden die zich morgen in een hoorzitting laten informeren. Wij zijn niet gelukkig met deze ontwikkelingen en hopen met deze brief het debat over het nut van de uitbreiding van Lelystad Airport een positief-kritische bijdrage te leveren."

Tijdens de bijeenkomst bleken dat er vooral veel vragen waren bij burgers en de verschillende gemeenten over het geluid. Rien Boukema: "Ik vind dat de commissie onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat nu de 'hinderbeleving' van het geluid is. Duidelijk is dat het een en ander binnen de wettelijke norm blijft. Maar in onze gemeenten verwachten we een verhoging van 6 dB (A) ten opzichte van de huidige situatie. Dat betekent een verdubbeling van de beleving en dat is nogal wat."

Volgens wethouder Harm Westerbroek zijn er nog teveel vragen en onduidelijkheden: "Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al aangegeven geen trek te hebben in Lelystad Airport. Maar belangrijker is de vraag of het wel zo noodzakelijk is als wordt gesteld door dhr. Alders? De prognoses omtrent de toename van het aantal vliegbewegingen rond Schiphol zijn al fors bijgesteld. Daarnaast maken vliegtuigen nu minder lawaai. Wellicht is er wel veel meer ruimte voordat de grenzen van Schiphol worden bereikt."

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment