foto2 1

't HARDE - Zo snel en efficiënt mogelijk natuurbranden bestrijden samen met civiele instanties. De procedures voor de inzet van militair personeel en materieel zijn vandaag officieel vastgelegd in 't Harde. Op het Artillerie Schiet Kamp ondertekenden minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland John Berends vandaag een overeenkomst.

Hierin zijn de voorwaarden vastgelegd voor Defensie-inzet en welke procedures daarbij gevolgd moeten worden. "Want alleen als we afspraken helder vastleggen, kunnen we onze inzet vervolgen en uitbreiden", zei Hennis. "Daarom is het goed dat dit convenant niet alleen een toezegging is van Defensie. We werken nauw samen met de Ministeries van Veiligheid en Justitie, Infrastructuur en Milieu en met de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland. De veiligheid van Nederland vraagt om teamwork en Defensie is een structurele veiligheidspartner."

Minister Hennis gaf aan dat de Nederlander verwacht dat Defensie hulp biedt als het nodig. "Dat is waar we mee door moeten gaan. Dat is waar we in moeten investeren. En dat doen we vandaag."

Dagelijks werken zo'n 10.000 militairen in Nederland aan de veiligheid van Nederland. Dat doen ze vooral als ondersteuning aan civiele autoriteiten. Samenwerking is hierbij zeer belangrijk. Defensie is in staat om op dagelijkse basis ondersteuning te bieden waar nodig. Hennis: "Dat kunnen we door de grote hoeveelheid kennis en ervaring, die we wereldwijd hebben opgedaan op onze missies. Kennis die in Nederland van pas komt!"

Brandbestrijding

In de getekende overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de inzet van transporthelikopters met bluscapaciteit. Op verzoek van de veiligheidsregio's zet Defensie helikopters in wanneer een brand voor de civiele hulpdiensten onbeheersbaar is. Verder heeft de Defensie Natuurbrandbestrijding Ondersteunings Module (DNOM) zich vandaag gepresenteerd. DNOM is een samengestelde militaire eenheid die op verzoek van de veiligheidsregio te hulp schiet. Deze is met goed toegerust personeel en materieel bij uitstek geschikt om brandweer en hulpdiensten te assisteren bij brandbestrijding. Soms in aanvulling op de blushelikopters maar ook zelfstandig.

Bewezen effectief

De helikopters van Defensie hebben zich de afgelopen jaren meer dan eens bewezen. In april 2014 ondersteunden een Chinook- en Cougar transporthelikopter de hulpdiensten bij een brand op de Hoge Veluwe. Daarvoor werden ze ingezet bij branden in Bergen, Schoorl, het Fochteloërveen en Enschede. De toestellen zijn bij brandbestrijding voorzien van bambi buckets (waterzakken). Op aanwijzing van de brandweer legt de helikopterbemanning daarmee een gordijn van water om een brand in te dammen of direct te blussen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment