JHoward-Aanhetwerk

ELBURG - Tot en met 13 september 2014 presenteert Museum Sjoel Elburg ruim twintig grote doeken van textielkunstenares Jackie Howard. Creaties die opvallen door hun driedimensionale karakter, hun intense kleuren en hun spirituele sfeer. De onderwerpen zijn vaak ontleend aan de natuur. Maar ook bijbelse psalmen, profeten en de joodse feestdagen vormen belangrijke inspiratiebronnen voor het kleurrijke werk dat in Museum Sjoel Elburg geëxposeerd wordt. Vandaar de titel 'Simcha!' dat in het Hebreeuws vreugde betekent.

Schilderen met textiel

De liefde voor textiel kreeg Jackie Howard van huis uit mee. Haar moeder nam de jonge Jackie mee naar stoffenzaken waar rollen stoffen hoog lagen opgeslagen. "Al die intrigerende kleuren spraken mij enorm aan. Kleur vormt ook nu nog het uitgangspunt voor mijn werk". Ideeën krijgen vorm door veel te experimenteren, want de keuze uit materialen en moderne technieken is tegenwoordig enorm. De basis bestaat altijd uit meerdere lagen die opgebouwd worden als een 'sandwich'. Door stoffen als tule en organza te combineren met vezels, vliezen, acryl en papier, ontstaat een organische textuur, die uitdrukking geeft aan de gelaagdheid van haar onderwerpen en die ze als fiber art omschrijft.

Uniek talent

Zoals Jackie voortdurend experimenteert met nieuwe technieken, zo onderwerpt ze ook de thema's die ze afbeeldt eerst aan grondig onderzoek. Vaak zijn die ontleend aan de joods-christelijke cultuur. Al studerend en wandelend of fietsend in de natuur probeert Jackie door te dringen tot de essentie van het thema dat ze af wil beelden. Geïnspireerd door de joodse filosoof Martin Buber – die ervoor pleit dat elk mens tot taak heeft zijn unieke mogelijkheden te actualiseren – is dat haar grootste drijfveer.

Workshop

Geïnspireerd geraakt? Op woensdagmiddag 9 juli van 14.00 tot 16.30 uur verzorgt Jackie Howard een workshop in het museum. Hierin maakt u kennis met haar werkwijze, maar kunt u ook zelf met diverse soorten textiel aan de slag. De kosten zijn € 30,- per persoon, plus de entree tot het museum. In verband met de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk. Dat kan door vóór 1 juli een e-mail te sturen aan info@jackiehoward.nl, o.v.v. workshop MSE. Vergeet niet daarbij uw contactgegevens te vermelden en het aantal personen waarmee u de workshop wilt bijwonen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment