ELBURG - Elburg geeft de rijke Nederlandse traditie van de sleepvaart extra glans tijdens de Elburger Sleepbootdagen 2015, die van 7 tot 9 mei in de haven van het historische vestingstadje plaatsvinden. Rondom de haven en in de stad is een grote markt en live muziek. In de nostalgische haven liggen tientallen oude sleepboten te pronken.

Duizenden bezoekers doen de Veluwse vestingstad aan om bijzondere schepen en de supersterke motoren van de slepers te bezichtigen. De Elburger Sleepbootdagen worden voor de 17e keer gehouden en vinden weer plaats begin mei aan het einde van de voorjaarsvakantie.

Het evenement draagt de naam In de ban van de sleepboot. 'Dat is ook echt waar', zegt Bernhard Neijmeijer, zelf sleepbooteigenaar en één van de organisatoren van het eerste uur. 'Die oude authentieke sleepboten met hun dieselmotoren spreken veel mensen aan. Bij ons kun je in de machinekamers komen kijken en een rondvaart maken. Waar anders vind je zoveel oude sleepboten in zo'n mooi decor als in de haven van Elburg?'

De organisatie verwacht weer tientallen historische sleepboten. De liefhebbers kijken bijvoorbeeld uit naar de komst van sleepboot Laura die een zeldzame langzaamlopende Deutz motor heeft. 'Die motor is direct omkeerbaar', legt Neijmeijer uit. 'Dat betekent dat hij geen keerkoppeling heeft. Als je achteruit wilt varen, moet de motor eerst helemaal stilstaan voordat de nokkenas kan worden versteld. Dat gaat met heel wat gesis gepaard.' Tijdens de Sleepbootdagen zijn ook motoren van MAN, Brons, Industrie en Kromhout uit Amsterdam te bewonderen. Op zaterdag zijn modelboten te zien en kan het publiek rondvaarten maken op enkele van deze varende monumenten. Op de wal staat een originele Kromhout M3 scheepsmotor van 40pk. Het geluid dat deze manshoge gloeikop dieselmotor produceert, geeft je het idee dat je in de machinekamer van een oud schip staat. Bezoekers krijgen van de eigenaar de heer Groenhof tekst en uitleg over deze bijzondere motor. En misschien mag je zelf de oliespuit wel even hanteren.

Rondom de haven en helemaal tot in het centrum van Elburg vinden rondom de sleepbootdagen veel activiteiten plaats. Niet alleen motoren en oude sleepboten laten de harten van de liefhebbers sneller kloppen. Aan de haven en in het stadje Elburg is op vrijdag en op zaterdag een grote markt met live muziek, ideaal voor een dagje uit met het hele gezin.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment