Graven dag 1

WAPENVELD – Vrijdagmiddag 1 mei presenteren auteur Jan Nitrauw en Uitgeverij Gelderland het boek ‘Het is oorlog jongen’. Dat gebeurt in gemeenschapshuis Hof van Cramer aan de Putterweg 2 in Wapenveld. Vanaf 15.30 uur is er inloop en de presentatie waarbij iedereen welkom is, vindt om 16.00 uur plaats. Het is het tweede oorlogsboek van Nitrauw. Was het eerste boek ‘Vertel mie oe verhaal’ meer een journalistieke weergave van wat zich in de Tweede Wereldoorlog in Wapenveld afspeelde, dit keer gaat het om een roman die zich ook richt op de jeugd. Ook is een apart hoofdstuk opgenomen over de Halifax die op 3 april 1944 bij molen de Vlijt in Wapenveld neerstortte. Hoofdpersoon in het romangedeelte is Peter, die samen met vijf vrienden via de pen van de auteur een plaats hebben gekregen in de gebeurtenissen uit zijn eerste boek.

Nitrauw zal het eerste exemplaar overhandigen aan zijn oom Wim Nitrauw (80), die als jongen de oorlogstijd bewust meemaakte.

“Hijgend komt Frank tot stilstand naast de wagen, moet even op adem komen. Dan is zijn verhaal angstwekkend: “De Duitsers hebben een controlepost ingericht bij de brug. Vader zag het aankomen en heeft me meteen op pad gestuurd om jullie te waarschuwen. Wat ze precies van plan zijn weet ik niet, maar ze rijden met motoren ook op de Kanaaldijk heen en weer”, geeft Frank informatie.

Peter ziet in een flits wat er moet gebeuren en zet het paard en de wagen met de kostbare lading, al in gang. Hij slaat niet af, maar rijdt de brug over richting het bos en heeft zijn plan al klaar”, aldus een passage uit het boek waarin in het dorp een razzia wordt uitgevoerd.

“Pubers vonden de oorlogsjaren ook een spannende tijd en dat gegeven is de basis voor dit boek. Daarbij heb ik geprobeerd om ook de cultuur en de tijd waarin ze leven te schetsen. En natuurlijk ben ik nauw betrokken bij molen de Vlijt en moest deze ook een plek krijgen in het boek”, aldus Nitrauw. Zijn drijfveer is het doorvertellen van de verhalen, met als boodschap dat het vechten voor vrijheid en normen en waarden de moeite meer dan waard zijn.

Het hoofdstuk over de Halifax, die op 3 april 1944 bij de molen neerstortte, is letterlijk en figuurlijk ‘een verhaal apart’. Tijdens het schrijven van ‘Het is oorlog jongen’ werd bekend dat een laatste bergingsactie gehouden zou worden, die vorig jaar september is uitgevoerd. “De lezers krijgen zo ook een beeld van de zeven omgekomen bemanningsleden die op deze manier niet vergeten worden”, legt Nitrauw uit.

‘Het is oorlog jongen’ is uitgevoerd als beknopte en handzame pocket (13x20 cm) en telt 260 pagina’s. De verkoopprijs bedraagt € 16,95. ISBN: 9789491826306. Vanaf 29 april is het boek verkrijgbaar bij de uitgever en bij de regionale boekhandels. Aanvullende informatie is te vinden op www.uitgeverijgelderland.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment