ida

Oscarwinnende film 'Ida' met bijzondere introductie door Dr. Tjeu van den Berk

Elburg - Op woensdagavond 6 mei organiseert Museum Elburg, in het kader van de programmering rond 70 jaar bevrijding, een filmavond rond de film 'Ida'. Deze bijzondere film is een Deens-Poolse film uit 2013 en werd geregisseerd door Pawel Pawlikowski. De film zal ingeleid worden door Tjeu van den Berk. Ida is een oogverblindend mooi geschoten zwart-witfilm over een Poolse no­­vice die plots een tante en een ijzingwekkende geschiedenis blijkt te hebben.

'Ida' kreeg in 2015 een Oscar voor de beste buitenlandse film. Deze indrukwekkende film speelt in het Polen van 1962. In die tijd gaat het Poolse volk langzaam de confrontatie aan met zijn eigen verleden wat hopeloos antisemitisch was. Twee joodse vrouwen bewegen zich op een geheel eigen manier in de film, maar wel vanuit een gezamenlijk noodlot.

De ene vrouw, Wanda, heeft in haar vroegere leven sterk de kant van het communistische verzet gekozen en de kerkelijke religie afgezworen. De andere, Ida, haar nichtje wil een fervent katholieke kloosterzuster worden. Ida is in het laatste jaar van de oorlog geboren, weet helemaal niets van haar verleden, weet zelfs niet dat ze joods is. Haar tante was drieëntwintig toen de oorlog begon en weet er alles van. Maar geen van beiden heeft nog durven graven in het familieverleden. Dat doen ze in deze film, letterlijk op bepaalde momenten. Tegelijkertijd zien we dat er in Polen meer ruimte ontstaat te reflecteren op het eigen oorlogsverleden.

Dr. Tjeu van den Berk kreeg vorig jaar, samen met Marjet Verbeek, de prijs voor de filmjournalistiek 2014 uitgereikt voor hun boek 'Het Filmgesprek'. Van den Berk is een bekend spreker en heeft verschillende succesvolle boeken geschreven. Hij heeft veel geschreven over het raakvlak tussen religie, psychologie, kunst en cultuur.

De film zal plaatsvinden in het Refter van Museum Elburg, ook wel de trouwzaal (ingang Zuiderwalstraat), waar u vanaf 19:00 uur van harte welkom bent voor een gratis kop koffie/thee. De avond begint om 19:30 uur met als toegangsprijs € 10,-.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment