Stoppen met roken

ZWOLLE - Het nieuwe jaar staat voor de deur. Voor veel mensen het moment om te stoppen met roken. Omdat stoppen zonder hulp lastig kan zijn, kunnen rokers bij Isala terecht bij de Stoppen met Roken polikliniek van de afdeling Longgeneeskunde. Je kunt kiezen voor individuele coaching of voor het volgen van een groepstraining.

Beide trainingen worden gegeven door medewerkers van Isala die speciaal hiervoor zijn opgeleid, zoals longverpleegkundige Rianne Dijk en verpleegkundig specialisten Marleen Joxhorst en Hester Drost. ‘Eerst is er een intake’, legt Joxhorst uit. ‘Waarom wil iemand stoppen en wat zijn de verwachtingen? Daarnaast krijgen deelnemers een longfunctie onderzoek en er wordt een foto van de longen gemaakt. De longarts geeft hier de uitslag van. Wij hopen dat dit mensen extra motiveert.’ Of de keuze valt op een groepstraining of juist een individueel traject, hangt af van de wensen van de deelnemer. ‘Het is net wat beter bij je past’, zegt Joxhorst. Het groepstraject is intensiever en je stimuleert elkaar.’

Gedragsverandering

De trainingen beginnen met een uitleg over tabaksverslaving. Joxhorst: ‘Zodat iedereen snapt dat roken een verslaving is. Stoppen met roken vergt echt een gedragsverandering. Daarna brengen wij het rookgedrag in beeld om vervolgens echt te gaan stoppen.’ Juist op dat moment helpt het om het samen in een groep te doen. ‘Iedereen heeft situaties waarin hij het moeilijk heeft. Hoe zoek jij afleiding en hoe doet een ander dat? Ook hebben wij het over de sociale omgeving. Die kunnen je heel erg steunen of juist veel druk op je uitoefenen. Hoe ga je daar mee om?’

Bewuster

De groepen waar Joxhorst en haar collega-trainers voor staan, zijn heel divers. ‘Jong, oud, verstokte rokers, rokers die al vaker hebben geprobeerd te stoppen, rokers die door een specialist zijn verwezen maar ook mensen die zelf aankloppen om het programma te volgen. Het is altijd een uitdaging om voor iedereen een passend stop plan te maken.’ Drie maanden na de training komt de groep weer bij elkaar. Joxhorst: ‘Sommigen zijn dan teruggevallen, of vinden het moeilijk om het vol te houden. Maar anderen voelen zich juist veel gezonder en relaxter. Stoppen met roken is echt ontzettend moeilijk door het verslavend effect van nicotine. Daarom zie ik rookverslaving als een ziekte en ik help mensen om er mee af te rekenen.

Verzekerde zorg

De stoppen met roken programma’s van Isala - individueel of in groepsverband - vallen onder verzekerde zorg. ‘Het gaat van het eigen risico af’, legt Joxhorst uit. ‘Maar bedenk eens hoeveel je gaat besparen als je rookvrij bent?’ Wilt u ook stoppen? Maak dan een afspraak via (038) 424 24 56. Bij Isala Kampen en Zwolle kunt u terecht voor individuele coaching. In Zwolle ook voor de groepstraining.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment