chagall schilderij

ELBURG - In het kader van de serie Winterlezingen van de Stichting Winterlezingen Elburg geeft Ruud Bartlema op 10 januari een lezing met als onderwerp 'Kleuren van de ziel. Dit is een lezing over de schilderkunst van Marc Chagall aan de hand van afbeeldingen van zijn werk. Aanvang van de lezing is om 15.00 uur. U bent vanaf 14.30 uur van harte welkom. De lezing wordt gehouden in het sfeervolle museum Elburg. De ingang bevindt zich aan de Zuiderwalstraat. Reserveren is aan te raden i.v.m. de beschikbare plaatsen. U kunt zich opgeven via www.winterlezingen.info . De kosten zijn € 12,00 per persoon.

Tijdens de pauze wordt u een lekker kopje koffie/thee aangeboden. Om 17.00 uur wordt de middag afgerond maar blijft het museumcafé geopend voor een nababbel onder het genot van een glaasje en hapje.

Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan het einde van de 19e eeuw (1887) en opgegroeid in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten. De wereld van de joodse feesten, het uitgebreide familieleven en de honderden legenden en anekdotes, ze stempelden Chagall 's wezen en verschenen als de 'kleuren van zijn ziel' in de duizenden werken van zijn hand. Het is boeiend om in zijn schilderijen de ideeën en beelden uit deze mystieke wereld van het Oost Europese Jodendom terug te zien .

In deze lezing wordt ingegaan op de Chassidische achtergrond van Chagall's kunst en maken we aan de hand van een presentatie een tocht door het werk uit zijn Russische en Franse periodes (1906 – 1941). Chagall werd bijna 98 jaar oud en werkte tot op de dag van zijn dood op 28 maart 1985 in Saint Paul de Vence in de Franse Provence.

Spreker: Ruud Bartlema
Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan de Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbé. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over, ook als gastdocent aan de HOVO's van Amsterdam en Leiden. Hij leidde vele reizen naar Rusland, Frankrijk en Duitsland in het voetspoor van Chagall. Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek in Soest.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment