Midwinterhoornblazen

Op zoek naar diersporen en luisteren naar midwinterhoornblazers

EPE - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op dinsdag 6 januari een driekoningenwandeling over landgoed De Dellen. Wat het weer ook doet, de deelnemers gaan op zoek naar diersporen. In de modder of in de sneeuw, er is altijd iets te vinden. Het laatste uur wordt verbleven op de Renderklippen, waar de wandelaars kijken en luisteren naar midwinterhoornblazers.

Midwinterhoornblazers blazen op een zogenaamde midwinterhoorn, een houten hoorn van 1.20m tot 1.50 m lang die is gemaakt van berk, els of wilg. Volgens aloude traditie blazen Gelderse en Overijsselse Midwinterhoornblazers alleen vanaf de eerste adventszondag (vier zondagen voor kerst) tot en met Drie Koningen (6 januari). Het doel van het blazen is het donker verdrijven en het licht oproepen. Vanouds is het een overblijfsel van de joelfeesten, na kerstening ook de aankondiging van de geboorte van Jezus. Het doel van het blazen is omschreven in het volgende gezegde: “Zee bloas um beurten de boodschap vèdan, dät ‘t duuster mut goan want ‘t lich kump d’r an”.

Start om 14.00 uur op de parkeerplaats Erf van Daendels aan de Nieuwe Zuidweg nabij Epe en Heerde. Duur: ca. 3 uur. Kosten: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Fokko Andringa, tel. 06 - 51 543 444.

Routebeschrijving

vanaf de A50 Apeldoorn-Zwolle afslag 29 Heerde Wapenveld Wezep. Rechtsaf richting Wezep, over de A50, daarna na 300 m linksaf afslag De Dellen = Nieuwe Zuidweg op. Volg deze ca. 3,5 km tot de parkeerplaats links.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment