thumbnail Barend Jaap Klara Sientje de Hond aan de Beekstraat

ELBURG  - Open Joodse Huizen is een jaarlijks terugkerend (landelijk) project van sprekende herdenkingen. Op zaterdag 7 mei wordt in Elburg voor de vijfde keer Open Joodse Huizen georganiseerd. Er worden die dag verschillende minilezingen gegeven met betrekking tot de Elburger Joodse geschiedenis. In diverse panden zal iets bijzonders worden verteld over de geschiedenis van de Joodse bewoners. Er is een zeer gevarieerd programma samengesteld.

Gesprek met Teun Breen over de op 7 mei te houden Open Joodse Huizen

 

De start van deze bijzondere dag zal om 10.30 uur zijn in het pand Beekstraat 38. In dit pand zal ter afwisseling van de verhalen over de familie Vecht prachtige viool- en pianomuziek worden gespeeld. Gert van Norel treedt op als verteller.

Eén van de voormalige Joodse onderduikers doet deze dag voor het eerst in Elburg haar verhaal over haar familie, haar onderduik en de periode na de oorlog.

In het statige huis aan de Bloemstraat 24 zullen de geschiedenissen van de families Förster en Steinhauer worden verteld en getoond. De vertellers zijn Marijke Weterholt en Jetse Kuipers.

En in het pand Beekstraat 3 zullen afwisselend verhalen te zien en te horen zijn over de families De Lange en De Hond. Teun Breen geeft uitleg over de familie De Hond, terwijl Willem van Dijk de bezoekers meeneemt in de geschiedenis van de familie De Lange.

Gerjan Ruijter debuteert dit jaar in het Gruithuis met het verhaal over de familie Cohen. Gerjan woont in de Westerwalstraat 33, het huis waar Joop Cohen tijdens de oorlog bijna drie jaar zat ondergedoken.

In het Gruithuis zal verder de website www.elburginoorlogstijd.nl in de schijnwerpers staan. Willem van Norel zal enkele bijzondere verhalen vertellen over verzet, onderduik en Jodenvervolging. De unieke website bevat 180 verhalen en 30 filmpjes over de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot de gemeente Elburg.

In Museum Sjoel Elburg (MSE) zal doorlopend de film over Onderduiken op de Noord-Veluwe worden vertoond. 

Aan het einde van de dag zal in het pand Beekstraat 38 de burgemeester van Elburg het rapport over de Joodse nalatenschappen in Elburg na 1945 in ontvangst nemen. Aansluitend zal Willem van Norel een korte lezing over dit onderwerp houden, waarbij het levensverhaal van Anna Schapira centraal zal staan. Zij wist het concentratiekamp Bergen-Belsen ternauwernood te overleven.

Voor verdere inlichtingen kan contact worden opgenomen met Willem van Norel (0525-684595; willemvannorel56@gmail.com).

PROGRAMMA

Bekijk hieronder het programma van Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet in Elburg. 

Het programma is gratis toegankelijk en de bijeenkomsten duren maximaal 45 minuten. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen in sommige huizen. Je kunt geen plaatsen reserveren, kom daarom op tijd.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de gezamenlijke start van het dagprogramma bij te wonen. Deze bijeenkomst begint om 10.30 uur in het pand Beekstraat 38.

Ook bij de afsluitende bijeenkomst is iedereen van harte welkom. Deze bijeenkomst start om 15.45 uur in het pand Beekstraat 38.  

Adres

Datum

Tijdstip

Verteller

Beekstraat 38

7 mei

10:30, 11:30, 13:30 en 15:45 uur

Willem van Norel en Gert van Norel

Graaf Hendriksteeg 2

7 mei

10:30-16:00 uur

Film Sjoel Elburg

Beekstraat 3

7 mei

11:30, 12:30, 13:30 en 14:30 uur

Teun Breen en Willem van Dijk

Krommesteeg 11

7 mei

11:30, 12:30, 13:30 en 14:30 uur

Gerjan Ruijter en Willem van Norel

Bloemstraat 24

7 mei

12:30 en 14:30 uur

Jetse Kuipers en Marijke Weterholt

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment