thumbnail mamilla red

ELBURG -  Van 15 januari tot en met 14 mei 2022 biedt Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘L’Chaim! Cijfers, letters en symbolen’ van Axel Veenendaal. L’Chaim! staat voor een toast op het leven, gezondheid en iemands welzijn. Kortom: een toepasselijke expositie in een tijd waarin gezondheid hoger dan ooit scoort. L’Chaim!

Axel Veenendaal is een veelzijdig kunstenaar die resideert in Atelier Axel in Leusden. Daar, in Atelier Axel, ‘gebeurt’ het en wordt kunst gecreëerd. De eerste lessen in tekenen en schilderen kreeg Axel Veenendaal van zijn vader, die een begenadigd amateurkunstenaar was. Zijn vader leerde hem vooral te werken met perspectief, donker en licht. Na de HBS(A) volgde een lange autodidactische periode, gelardeerd met een aantal workshops en vele jaren masterclasses bij Ellen de Meijer en Sam Drukker. Hij schildert zowel in olieverf, acryl als tempera en verwerkt ook glasfiber, epoxy (hars), composiet, metalen – zoals zink en lood – en bouwmaterialen in zijn werk. Bij de constante zoektocht naar vernieuwing probeert hij telkens de grenzen van zijn kunnen te verleggen. ‘Ik ben altijd in zelfontwikkeling’, aldus de kunstenaar. Sinds 2007 maakt hij schilderijen met joodse thema’s – hij weet zich daarbij geïnspireerd door de familie van zijn joodse vrouw. Hij noemt dit werk zijn Jewish Related Paintings. Onderwerpen zijn impressies bij de Kotel (de Klaagmuur), portretten, woestijnlandschappen en symbolen als de Magen David (Davidsster) en Hebreeuwse letters en woorden.

Om in zijn veelzijdigheid structuur aan te brengen, verdeelt Axel Veenendaal zijn werk onder in ‘projecten’. Naast het Project Rimon, met onder andere een grote serie schilderijen van 30x30 cm, maakte hij in Project 222 uitsluitend schilderijen in de afmeting 22x22 cm. Een bundeling van zijn joodse collectie is nu te zien in Museum Sjoel Elburg: Project Rimon (granaatappels), Project Chai, Project Magen David (Davidsster) en Project Klaagmuur. Overigens zijn op de tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg ook grote schilderijen van Axel Veenendaal te zien (80x80 cm, 108x108 cm, 200x60 cm). Behalve schilderijen maakt Axel Veenendaal ook ruimtelijk werk: loden beelden en werken in glasfiber, composiet en zink. Dit werk was te zien bij Galerie De Twee Pauwen in Den Haag (2016), Mamilla Avenue - het voetgangersgebied in Jeruzalem (2018) en de Biblical Art Gallery in Jeruzalem (heden). Bekend van hem zijn de granaatappels, onder andere gemaakt van glasfiber, composiet en zink. De grote (80 cm hoogte) waren in Mamilla Avenue te zien, de kleinere (52 cm hoogte) zijn in Museum Sjoel Elburg te bewonderen.

Museum Sjoel Elburg:
Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg; www.sjoelelburg.nl; T: 0525 685564
CORONAMAATREGELEN: Museum Sjoel Elburg houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid aangaande de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment