67a8ab1b 411a 3011 9dc6 1bb58b2af2c9

OLDEBROEK - Oldebroek kent sinds deze week een tweede lokale partij. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal ook Duurzaam Oldebroek een plek op het stembiljet krijgen. Een website is er nog niet, het verkiezingsprogramma moet nog worden afgerond en nieuwe leden zijn nog van harte welkom, maar oprichters Ard en Jarne Overkempe hebben al duidelijk voor ogen hoe zij Oldebroek willen veranderen. "Veel dingen gaan al goed, maar het kan altijd beter."

De 22-jarige Ard Overkempe staat voorlopig als nummer één op de lijst, en zal waarschijnlijk ook lijsttrekker zijn bij de komende verkiezingen.

Rik Kapitein&Loco Mediagroep i.s.m. Omroep Gelderland

Duurzaam Oldebroek heet jullie partij. Daarmee is jullie belangrijkste standpunt gelijk wel duidelijk, lijkt me?
Overkempe: "Als je doelt op duurzaamheid omtrent klimaat, dan heb je deels gelijk. We vinden inderdaad dat we veel duurzamer moeten produceren en consumeren. Maar met 'duurzaam' bedoelen we nog veel meer. We willen ook een 'duurzaam sociaal systeem' creëren in Oldebroek. Als ik bij mijn eigen gevoel blijf, dan heb ik het idee dat we ook in onze gemeente steeds individualistischer worden. Daar willen we iets aan doen."

Hoe wil je dat probleem oplossen dan?
"Heel simpel gezegd door meer ontmoetingsplekken te creëren. We willen het centrum van Oldebroek en van Wezep bijvoorbeeld gezelliger maken, maar ook bankjes plaatsen bij veldjes en speeltuinen en meer mooie wandelpaden aanleggen. Als we meer plekken bieden om elkaar te ontmoeten, verwacht ik dat we weer duurzamer met elkaar om kunnen gaan."

Waarom is daar een nieuwe partij voor nodig?
"Laat me vooropstellen dat het niet zo is dat het op dit moment allemaal niet goed gaat. De meeste partijen hebben duurzaamheid al hoog in het vaandel staan, maar wij zijn wel een stuk radicaler. Wij willen een visie opstellen voor Oldebroek, waar we vinden dat de gemeente over vijftig of honderd jaar moet staan. En om dat dan voor elkaar te krijgen, moeten we samenwerken. Bij de huidige partijen konden we ons niet echt aansluiten, want in Oldebroek is de politiek behoorlijk conservatief. Wij willen het groene en progressievere geluid laten horen."

Dan zou een lokale afdeling van GroenLinks toch logisch zijn?
"Misschien wel, maar dan kom je terecht in een stuk bureaucratie, en moet je meegaan in de landelijke visie van een partij. Wij willen juist lokaal de problemen aanpakken en oplossen. Dan is een lokale partij veel beter, vonden mijn broer en ik. Dus hebben we Duurzaam Oldebroek opgericht."

Als je het hebt over lokale problemen, dan is het woonprobleem er ook één. Hebben jullie daar een idee over?
"Jazeker. Op dit moment vindt de lokale politiek dat we vooral het buitengebied ongemoeid moeten laten. Daarom blijven we maar bouwen binnen de kernen. De jongeren die ik om me heen spreek, zien allemaal dat elk kleine veldje wordt volgebouwd. De vraag is of je dat wel wilt willen. Duurzaam Oldebroek wil juist wél in het buitengebied gaan bouwen, maar dan op een groene manier. Door bijvoorbeeld wijken te maken waar woningen tussen de bossen staan, 50 procent groen en 50 procent huizen. Dat past perfect op de Noord-Veluwe."

Je hebt er nogal over nagedacht. Wat is je achtergrond?
"Ik studeer bosbeheer. Vanuit die studie ben ik al langer bezig met duurzaamheid en plannen rondom woningbouw. Ik heb ook een prijs gewonnen met mijn ideeën, waardoor ik in aanraking ben gekomen met mensen uit heel Nederland, die creatieve oplossingen hebben voor de huidige problemen. Al die ideeën neem ik weer mee naar Oldebroek. Verder ben ik ook bestuurslid bij de plaatselijke groenvereniging."

Je bent van plan zelf lijsttrekker te worden. Wie komen er verder nog op de lijst?
"De lijst moet nog definitief worden. Er melden zich ook nog steeds nieuwe mensen aan, die onze plannen steunen. Sommigen daarvan willen ook wel beschikbaar zijn voor de verkiezingen. Begin volgend jaar komen we met meer informatie. Ook onze website en ons verkiezingsprogramma zijn nog niet helemaal af, maar dat komt op korte termijn."

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment