verspilling

REGIO -  Gelderse huishoudens verspillen jaarlijks 82.000 ton voedsel. Het grootste deel daarvan wordt ingezameld via het restafval en verbrand. Provincie Gelderland zet zich in om voedselverspilling te verlagen en hoopt zo Gelderland schoon, groen en toekomstbestendig te houden. De provincie doet daarom mee aan de Verspillingsvrije Week die  tot en met 13 september wordt gehouden. Het is een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Minder voedselverspilling heeft grote impact

Door bewust om te gaan met voedsel, is per persoon jaarlijks ruim 30 kilo eten van de afvalbak te redden. Bovendien verlaagt het tegengaan van voedselverspilling de impact op het milieu met wel 14%. Er valt nog veel winst te behalen bij consumenten, maar ook in de voedselketen, bijvoorbeeld in de horeca, zorg en catering. Met programma’s als de FoodWaste Challenge in de horeca en het testen van oplossingen van bakkers, bakkerijen en supermarkten tegen (brood)verspilling, dragen wij bij aan de bewustwording van voedselverspilling en stimuleren we bedrijven hier stappen in te zetten.

Voedsel-reststromen waardevol maken

Een manier om het zogenoemde onvermijdbare voedsel om te zetten in iets nuttigs, is door reststromen slim te benutten en te verwaarden. Dit wil de provincie  mogelijk maken door innovatieprogramma’s van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen te ondersteunen, zoals het Business Innovation Program Food. Ook draagt Gelderland via andere financiële instrumenten (EFRO, Interreg, eigen tenderregelingen) bij aan innovaties op dit gebied en nemen we een verbindende rol in door kennisdeling te faciliteren.

Meld u ook aan

Het doel van de Verspillingsvrije Week is 1 week lang geen voedsel verspillen. Bent u benieuwd wat u daarvoor moet doen en laten? Meld u gratis aan via de website van verspillingsvrijeweek. Daar kiest u een challenge. U ontvangt dan handige tips om direct mee aan de slag te gaan!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment