thumbnail IMG 8817

ELBURG  -  Recentelijk kreeg het Orgelmuseum in Elburg te horen dat zij een grote subsidieaanvraag van het Kickstart Cultuurfonds krijgt toegekend. Een enorme opsteker voor het museum in deze moeilijke tijd. Sinds precies een jaar klinkt er in het Orgelmuseum geen muziek meer. Concerten zijn niet mogelijk, rondleidingen met bespelingen ook niet in de anderhalvemetersamenleving. Juist deze grote publiekstrekkers voor het Orgelmuseum worden gemist, wat goed te merken was aan de bezoekersaantallen, die over 2020 meer dan 50% lager uitvielen dan normaal. Daarnaast kampen de musea natuurlijk alweer maanden met verplichte gesloten deuren, en het einde is nog niet in zicht.

Bij het Kickstart Cultuurfonds werd een plan ingediend om tot het einde van dit jaar op regelmatige basis online concerten te kunnen laten plaatsvinden, maar wel met een speciale invalshoek. 

Directeur Wilma Seijbel: ‘In de orgelwereld en ook elders worden al heel veel online concerten aangeboden. We wisten dat we ons een beetje zouden moeten onderscheiden om kans te maken op een subsidie. In ons plan stond beschreven dat we de vele historische instrumenten in ons museum willen laten klinken. We gaan dit steeds doen met een duiding daar omheen: een conservator die iets over het instrument vertelt of de tijd waarin het gebouwd is, extra achtergrondinformatie over de te spelen composities door de organist. Daarnaast worden veel van de concerten uitgevoerd in samenwerking met een solist: fluit, zang of bijvoorbeeld viool.’

Het Kickstart Cultuurfonds meende dat zij voor de subsidieaanvraag het volledige aangevraagde bedrag van € 22.000 moest toekennen. Seijbel: ‘Het was echt fantastisch nieuws. Het geeft ons opeens zoveel meer mogelijkheden om naar een breed publiek te laten zien wat ons museum te bieden heeft: niet alleen omdat we nu nog noodgedwongen thuis zitten met elkaar, maar ook richting geïnteresseerden die graag ons museum zouden willen bezoeken maar dat om wat voor reden niet (meer) kunnen. Het opent daarnaast deuren richting het buitenland, naar landen als Frankrijk, de Verenigde Staten, Japan, waar zeer veel interesse is in de Nederlandse orgelcultuur. Op onze Facebookpagina hebben we bijvoorbeeld al aardig wat buitenlandse volgers, en juist geluidsfragmenten die we daar op zetten worden door hen gewaardeerd. Een heus concert is natuurlijk nog even van een andere orde, het is echt reclame van formaat.

Bovendien kunnen we de professionele musici een faire tegemoetkoming geven voor hun uitvoering, waarmee we hen ook weer helpen in deze moeilijke tijden. Het is overigens nadrukkelijk geoormerkt geld: het bedrag dat we hebben gekregen moet aan de daadwerkelijke onkosten voor deze concerten worden uitgegeven en is geen tegemoetkoming in ons inkomstenverlies door corona.’

Komende week zullen de eerste zes concerten worden opgenomen in het museum, en de eerste uitzending zal zijn op het eigen YouTubekanaal van het museum op donderdagavond 8 april. Vervolgens zal steeds om de twee weken een concert online worden geplaatst, tot het einde van het jaar, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus. In totaal gaat het om vijftien concerten.

Het Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk fonds dat in 2021 circa 20 miljoen euro te besteden heeft. Het fonds is opgericht om de culturele sector te helpen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden die zijn ontstaan als gevolg van de coronamaatregelen. Participanten zijn onder meer de BankGiroLoterij, het VSBfonds, de VandenEnde Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment