young

ELBURG - Leerlinge van het Nuborgh College Lambert Franckens Renata van Vuuren heeft op donderdag 29 oktober de Young Ambassadors Award van Stichting Sobibor ontvangen. Renata ontving deze prijs omdat zij in 2019 één van de deelnemers was aan de Internationale Jeugdconferentie in Sobibor en hierover een bijzonder reisverslag schreef. Stichting Sobibor heeft de Young Ambassadors Award ingesteld voor scholieren uit het voortgezet onderwijs die op bijzondere wijze het voormalige vernietigingskamp Sobibor voor het voetlicht brengen. Deze award werd uitgereikt op de jaarlijkse herdenking Opstand Sobibor in Verzetsmuseum Amsterdam.

Dit jaar vond de herdenking plaats via een livestream. Het thema van 2020 was het belang van de persoonlijke getuigenissen van het Holocaust-onderwijs. De Young Ambassadors Award bestaat uit een oorkonde en een bedrag van €250,-. Renata ontvangt de oorkonde vanwege haar reisverslag, dat onder andere een tekening en het gedicht ”Little Hope” bevat. De tekening verbeeldt een jongen in een donkere cel, een lichtstreep valt over hem heen. Renata van Vuuren gebruikte hiervoor potlood en verschillende soorten stiften voor de details.

tekening renate

De reis naar Sobibor heeft grote indruk gemaakt op Renata. “Als ik eraan terugdenk, zoals nu, ga ik weer erg trillen.” Het doorgeven van het verhaal vindt ze belangrijk. “Dat doe ik op mijn manier, ook al is het maar een beetje en is mijn bereik niet erg groot.” Elk jaar vaardigt het Nuborgh College Lambert Franckens een aantal leerlingen af naar de internationale jeugdontmoeting in Polen. Het Lambert Franckens feliciteert Renata van Vuuren van harte met deze mooie prijs.

Klik hier om de herdenking terug te kijken

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment