thumbnail pexels photo 69903

We kunnen weer naar musea, op afspraak. Er is nog een alternatief: online een museum bezoeken. Dan hoef je er de deur niet voor uit en bent in no-time in het Louvre in Parijs of het Guggenheim in New York. Ook kun je virtueel het Rijksmuseum door.Gelukkig was het vorig jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Had hij een jaar langer geleefd dan hadden veel musea dit jaar zoveel minder bezoekers op zijn 350ste sterfdag gehad in vergelijking met vorig jaar. Alhoewel ook dit jaar nog een en ander na gloort wat de aandacht voor Rembrandt betreft want in Stedelijk Museum Kampen is er dit jaar nog iets toegevoegd, namelijk een expositie over de oren van Rembrandt in zijn zelfportretten.

De expositie ‘Oog voor het Oor. De Oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel’ is te zien in beide locaties van Stedelijk Museum Kampen tot en met 24 januari 2021. Wel even reserveren van tevoren natuurlijk.

Voor Rembrandt ‘life’ moet je naar verschillende plekken afreizen

Rembrandt overleed in de maand oktober in 1669. Het Rembrandtjaar startte vorig jaar echter al in januari met een heuse opening door prinses Beatrix in het Mauritshuis in Den Haag. Het museum toonde de hele Rembrandtcollectie inclusief ‘de anatomische les’ en het bekende zelfportret geschilderd in zijn sterfjaar.  

Wie zich dit jaar tegoed wil doen aan Rembrandt kan natuurlijk wel terecht, maar moet daarvoor naar meerdere plekken in het land afreizen. Nu het openbaar vervoer zo veel mogelijk vermeden wordt en de fiets voor verre einden niet geschikt is, is de auto het aangewezen vervoermiddel. Voor wie er geen heeft, is www.easyterra.nl een aanbeveling. Dan kun je veilig en gezond richting meerdere musea.

Vorig jaar was voor musea een topjaar

Het is natuurlijk verschrikkelijk jammer dat er nu minder mensen in musea terecht kunnen en er ook minder mensen gaan. En dat terwijl Nederlandse musea vorig jaar een goed jaar draaiden. Niet alleen maar dankzij het Rembrandtjaar. In 2018 waren er ruim 8,9 miljoen museumbezoeken, in 2019 waren dit er 9.1 miljoen. Dat is ruim 8 procent van de Nederlandse bevolking vanaf vijf jaar. Het werd een positieve ontwikkeling genoemd, niet wetende dat het jaar daarop, in 2020, de klad erin zou komen vanwege de corona-crisis.

Alles is beter dan geen kunst zien

Een schrale troost is het dat je tegenwoordig online musea kunt bezoeken. Zelfs internationaal. Kunst blijft op deze manier toegankelijk en dat is volgens velen hard nodig in deze tijd.

Zo kun je virtueel een bezoek brengen aan het museum van Frido Kahlo in Mexico-stad of ons eigen Rijksmuseum of Van Gogh museum in Amsterdam. Ook het Guggenheim kom je gemakkelijk in. Zo snel was je nog nooit in New York. Datzelfde geldt voor Parijs, als je online het Musée D’Orsay of het Louvre bezoekt.

The British Museum in Londen mag hier natuurlijk niet ontbreken en zelfs het museum van moderne kunst in Seoul kom je online binnen. Kwestie van Googlen dus. De eerdergenoemde huurauto via Easyterra kun je in dit geval achterwege laten. De groten der aarde bewonderen was nog nooit zo gemakkelijk. Gewoon vanaf je eigen bank met een laptop. Het kan natuurlijk niet tippen aan de ware kunst met eigen ogen zien, maar het is nog altijd beter dan geen kunst ‘at all’.  

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment