P1000880 1

- door Alida Bosma - 

Het marskramer pad gaat dwars door Nederland, en is ontstaan als een oude handelsroute .Het gaat  terug naar de 16e en 17e eeuw. Hannekemaaiers, kiepkerels en  marskramers zwierven toen door ons land op zoek naar werk en kopers voor hun handel die ze op hun rug mee moesten zeulen. Deze handelslieden trokken langs afgelegen boerderijen en dorpen en stonden aan de wieg van de latere grote handelsketens.

Foto's Alida Bosma

De handelslieden kwamen vaak te voet uit Duitsland om zo wat bij te verdienen  in het rijke Holland. Ze werkten op het land en hielpen mee in het veen met turfsteken. Als ze later in het seizoen weer naar huis trokken waren ze een gemakkelijke prooi voor roversbenden die hun het geld afhandig maakten of zelfs nog erger, vermoorden.

Na het afronden van het Zuiderzeepad vinden we het wel eens tijd worden om door bossen, heide en weilanden te dwalen. Daar is het marskramer pad erg geschikt voor.

Het is wat mistig en grijs als we vanuit Rijssen naar Holten lopen. Maar op de vroege morgen genieten we volop van de smalle paadjes langs de bosranden, weilanden en het meanderende riviertje de Regge. We steken met een pondje de Regge over. Dat valt niet mee want we moeten deze met de hand zelf bedienen.

Gelukkig is de meeste mais al van het land af zodat we een mooi uitzicht hebben over de omgeving.

Dat het herfst is zien we aan de prachtige paddenstoelen en aan de kalebassen die overal te koop liggen. De wandeling gaat over de Holterberg waar we het Canadese oorlogskerkhof bezoeken.

De bevrijding ten noorden van de grote rivieren heeft in 1945, 5515 Canadese militairen het leven gekost. Het is indrukwekkend en we worden stil als we de namen en leeftijden op de zerken lezen. Ze waren nog zo jong. En zijn begraven in voor hun vreemd land ver van de familie.

We lopen verder richting Holten dwars door een mooi stuk heide gebied , vergezeld door een flinke regenbui.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment