am

- door Alida Bosma - 

In maart zijn we de lange afstandswandeling langs de voormalige Zuiderzee begonnen. Het Zuiderzeepad loopt  rond het IJsselmeer en is 490 km lang. Half september wandelen we het laatste stukje van 13 km van Amsterdam naar Uitdam. De lucht is grijs, maar de voorspelde regen valt gelukkig niet. Van af Amsterdam gaan we naar Durgerdam In Durgerdam staan pastel getinte houten huizen dicht tegen elkaar aan op de dijk.

Fotoreportage

Het houten kapelletje uit 1687 was vroeger een school en gemeentehuis. Nu is het een woonhuis. Het is jammer dat het zondag is, want langs de kleurige huisjes staan rijen auto’s geparkeerd. Iedereen is thuis. Bewoners zitten nog laat aan het ontbijt, gaan hardlopen, fietsen of staan op de dijk en staren over het water van het buiten-IJ. Aan de overkant van het water zien we de grijze eentonige gebouwen van Amsterdam.

We wandelen verder op de dijk om even later door weilanden en langs slootjes verder te gaan. We komen door een voor ons onbekend dorpje Holysloot. In 1921 is Holysloot bij Amsterdam ingelijfd, maar het heeft wel zijn eigen sfeer behouden.

Na Holysloot gaan we weer de polder in. Over wiebelige kleine bruggetjes steken we de slootjes over. Na gestaart door nieuwsgierige koeien. We worstelen ons door een brede riet kraag en komen uit bij de smalle weg die naar Uitdam gaat.

We kunnen helaas niet over de dijk in verband met werkzaamheden aan de dijk. We lezen dat in verband met de dijkverzwaring de Uitdammerdijk van 2 oktober 2020 tot en met 30 april 2023, helemaal wordt afgesloten.

We boffen enorm want het is 27 september als we het laatste stuk van het Zuiderszeepad lopen en de komende 3 jaar lukt het op vele stukken dus niet meer.

We overnachten in Egmond aan Zee om te vieren dat we het IJsselmeer hebben rondgelopen.

De volgende dag maken we een stevige strandwandeling en bezoeken we Zaanse Schans waar het erg rustig is omdat toeristen weg blijven in verband met corona.

Wandelen langs het IJsselmeer is een aanrader deze route krijgt van ons een dikke 10!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment