P1130860

- door Alida Bosma -

We hadden er zo naar uitgekeken een paar dagen wandelen en overnachten in een B&B in Oudesluis en ook naar regen voor onze tuin, maar alleen niet gelijktijdig. ‘s Morgens tijdens de rit naar Noord Holland begon het al met de melding van de autocomputer: “lekke band”. De regen viel met bakken uit de lucht en de temperatuur was slechts 14°. Lekke band viel gelukkig mee. De bandenspanning was te laag.  Op de afsluitdijk toch maar de auto uit om te genieten van het uitzicht in de stromende regen.

Fotoreportage

In 1927 is begonnen met de aanleg van de dijk en in 1932 werd het laatste gat gedicht. Aan de ene kant de Waddenzee en de andere kant het IJsselmeer. Onze wandel route begint bij Wieringenwerf. De Wieringermeerpolder is in 1930 aangelegd en is de oudste zeepolder van ons land. De polder ligt de 4 meter onder het IJsselmeer. Als je op de dijk loopt, is dat heel goed te zien is. Onze wandeling begint in de stromende regen, maar gaandeweg klaart het op en krijgen we een prachtige wolkenpanorama’s te zien.

We gaan de dijk af en lopen “het Dijk gat bos” in. Een mooi afwisselend bos met veel wilde planten. Een deel van de route is afgesloten in verband met het vogelbroedseizoen. We volgen daarom de alternatieve route. Even later komen we uit bij het Leemans gemaal, waar we op ons gemak een kijkje nemen.

De wandeling zit erop en we fietsen terug naar de auto. Onderweg maken we nog een stop om een monument te bezichtigen ter gedachtenis aan het opblazen van de dijk, op 17 april 1945, door de Duitsers die op deze manier dachten de oorlog nog te kunnen winnen. We gaan voldaan naar onze B&B in Oudesluis en genieten daar van een wel verdiende sauna.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment