processie

REGIO - Het seizoen van de eikenprocessierups is weer aangebroken. Elk jaar bestrijdt de Provincie Gelderland de processierups langs onze wegen.Vanaf dinsdag 2 juni start de provinciemet de actieve bestrijding. Er zijn al diverse bomen geinspecteerd waar nesten zitten en de provincie laat 4 aannemers de (nesten van) eikenprocessierupsen opzuigen. Omdat er dit jaar geen grote evenementen zijn wordt gestart met de bestrijding rondom scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en kinderdagverblijven.

Gelderlani bestrijdt ook naar aanleiding van meldingen die de provincie binnenkrijgt. Nadat een melding is gedaan wordt er een inspectie uitgevoerd. Als er een nest is gevonden wordt deze geregistreerd en krijgt de aannemer de opdracht deze te verwijderen met de rest van het betreffende gebied. Het duurt dan maximaal 3 weken voordat het nest is weggehaald.

Preventieve bestrijding

Provincie Gelderland heeft eind april en begin mei preventief bestreden voordat de jonge rupsen de vervelende brandharen kregen. Dit doet een aannemer machinaal. Een machine spuit een biologisch bestrijdingsmiddel door de boomtoppen. Dit dood hele jonge rupsen. Het biologische middel is niet schadelijk voor mensen. Omdat het middel ook de rupsen van andere vlinders dood, spuiten we maar heel beperkt, slechts 1% van de eiken.

Themakaart

De provincie Gelderland maakt de bestrijding inzichtelijk op een speciale kaart. Op de kaart ziet u, wanneer u inzoomt, alle bomen langs provinciale wegen. U kunt u zien welke meldingen zijn gemaakt, of er een inspectie is uitgevoerd en een nest gevonden is, of een aannemer de opdracht gekregen heeft en wanneer een nest geruimd is.

Meer lezen over de eikenprocessierups? Op de pagina eikenprocessierups vindt u meer informatie.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment