P1130101

- door Alida Bosma -

Deze mooie wandeling naar Hinderloopen gaat grotendeels over de dijk. Onderdijks zien we het IJsselmeer en Bovendijks uitgestrekte weidegebieden en zo hier en daar een grote Friese boerderij. We passeren de zandbank “de Mok”, een vogelgebied van internationale betekenis. De mokkenbank heeft zijn naam te danken aan de mokken (meeuwen).

Foto's Alida Bosma

 

Even later lopen we Laaxum binnen. Laaxum staat bekend als het kleinste Vissersdorpje van Europa. In 1718 stonden er 8 huizen en in 1851,  6 huizen. Tegenwoordig staan er 11 huizen en een boerderij.  We drinken daar onze koffie op! Als we even later onze weg vervolgen over de dijk worden we opgegeten door de kleine vliegjes. Wolken van deze kleine plaaggeesten blijven ons de hele weg volgen. In Warns zien we een grote herdenkingssteen staan, die herinnert aan de slag bij de Warns toen in 1345 een legertje van graaf Willem IV van Holland, Friesland binnen viel om de Friezen te bevechten.

Het is zwaar en vermoeiend lopen over de met gras begroeide dijk. Vliegen, schapenkeutels, schapen en muizengaten, het is oppassen geblazen. Intussen is het behoorlijk warm geworden, wat halverwege zorgt voor watergebrek. Gelukkig is er Stavoren  een vriendelijke schippersvrouw die onze flessen met water vult.

Het beroemde vrouwtje van Stavoren staat nog steeds in de haven uit te kijken naar haar niet teruggekeerde visserman, die  zij zo onvriendelijk heeft weggestuurd om rijkdom op te halen in plaats van de meegebrachte scheepslading graan. Helaas is de weggestuurde kapitein met schip en al vergaan en nooit weer terug gekeerd.

Wat zijn we blij als we vermoeid, warm, bezweet en dorstig Hindeloopen binnen komen! Vergeet ik nog te melden dat we onderweg even lekker kopje onder zijn geweest in het IJsselmeer … heerlijk!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment