kerk

- door Alida Bosma -

Het heuvelachtig landschap van de zuidwesthoek van Friesland doet eerder denken aan het Gooi of de Veluwe dan aan Friesland: glooiende bouw- en weilanden rond brinkachtige dorpen. Buitenplaatsen met hakhout, naaldbossen en statige Beukenlanen. Gaast betekent zanderige hoogte. Het hoogste punt steekt 12 meter boven NAP uit. Uniek is de plotselinge overgang van het bos naar de zee. Het Zuiderzeepad passeert een aantal fraaie Friese boerderijen. Er zijn twee typen: “de kop, hals en romp boerderij” en “de stjelp”. Beiden zijn ontstaan in de gouden eeuw toen de handel in boter en kaas een enorme bloei beleefde.

Foto's Alida Bosma

 

Wij kunnen een speld horen vallen. Zo stil het is het om ons heen. Weids en stil. Alleen de vogels zingen in de struiken hun hoogste lied. Het is genieten in dit mooie stukje Friesland. De Friese plaatsnamen waar we doorlopen zijn lastig uit te spreken: zoals Nyemirdum en Oudemirdum evenals de Friese straatnamen.

Onze wandeling eindigt bij “het Mirnser klif. Het rif is een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en thans nog tegen het water van het IJsselmeer. Strandliefhebbers zitten hier en daar op het gras of zand te genieten van het water en de zon. Wij doen ook onze schoenen uit en gaan pootjebaden.

Even later genieten we nog van een softijsje, om dan over de dijk terug te fietsen naar de auto in Lemmer.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment