P1120931

- door Alida Bosma -

April 2020 gaat de boeken in als de maand met de meeste zon uren ooit gemeten,  gemiddeld, 9 1/2 uur per dag!  Maar vandaag is het 1 mei en donkere grijze wolken bedekken de hemel. Er staat een koude wind in de “Echtener veenpolder” waar de route doorheen gaat. In 1700 was dit nog een groot leeg gebied. Totdat in de 18e eeuw de verveners kwamen. Er werd, tot ver in de 19e eeuw, veel turf gewonnen. Vandaar ook de vele vaarten en af watertjes.

Foto's Alida Bosma

Het water van de Tjeukemeer, waar we langs lopen, ziet er koud en dreigend uit. Dat komt natuurlijk van de dreigende wolken boven ons en ja hoor niet veel later valt er een flinke regenbui.  Bij het dorpje Oosterzee - Gietersbrug vinden we een afdakje en schuilen we en genieten we van onze koffie.  We bewonderen in het dorp een huis dat vol zit met tegeltjes met verschillende afbeeldingen en spreuken.

De Gieterse vaart, waar we even later langslopen, dankt de naam aan de inwoners van Giethoorn die zich daar zetelden om turf te steken.

Als we in Lemmer zijn breken de hemelsluizen open. Het regent zo hard dat we gaan schuilen onder een afdakje, maar we worden binnen gevraagd bij een hotel om te schuilen. We spoeden ons naar binnen en kunnen daar zelfs soep bestellen, heerlijke warme kippensoep. Dat smaakt na al die koude wind en regen.

Het blijft echter regenen, dus besluiten  we om toch maar verder te gaan. Na het passeren van  het Ir. Woudagemaal en de Prinses Margriet Sluis wordt het eindelijk droog.  Een waterig zonnetje verwarmd onze stramme, koude spieren. Bij de Margriet Sluis, waar grote schepen liggen,  buigen  we af en lopen langs het IJsselmeer. We genieten daar van de zon die op het water glinstert, het slaan van de golven op de basalt stenen en de grote hoeveelheid schapen met lammetjes. Een mooi sluitstuk van deze enerverende wandeling. Oudste zoon is ook weer mee en we rijden met zijn auto weer terug naar onze auto,  die aan het begin van de route staat.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment