Allerhande dingen over de natuur deel 1 510x720

ZALK (advertorial) - De generatie van middelbare en oudere leeftijd kent haar vast nog wel: Klazien uit Zalk. Het waren nog tijden dat niemand nog van klimaatverandering en groene energie gehoord had. En als Klazien tegenwoordig nog geleefd zou hebben, zou ze vast wel een nuchtere theorie over groene energie hebben gehad, want zij leefde in harmonie met de natuur.

Wie was Klazien uit Zalk?

Normaliter zal een Overijssels dorp als Zalk bij weinigen een lampje doen branden. Maar de bekendheid van Klazien heeft grote invloed op het dorp gehad. Nog steeds wordt Zalk door de doorsnee Nederlander verbonden aan Klazien. Klazien is geboren in een gezin van zeven kinderen. Veel broertjes en zusjes waren ziekelijk, waardoor Klazien bij haar grootouders werd geplaatst en haar ongetrouwde tante haar pleegmoeder werd. Van haar grootvader kreeg ze een schat aan kennis mee over kruiden en planten en de geneeskrachtige werking hiervan. Haar kennis kreeg in de regio bekendheid en ze werd een regionale vraagbaak. Ondertussen was ze ook enorm actief in het verenigingsleven in Zalk en gaf ze lezingen en voordrachten over het vroegere boerenleven, huismiddeltjes, kruiden en geneeswijzen. In de jaren 70 kreeg ze een column in de in de lokale krant. Pas eind jaren 80 werd ze echt bekend toen ze voor de VARA in een radioprogramma optrad als weervrouw.

Hype

De grote doorbraak van Klazien kwam toen ze ontdekt werd door Rik Felderhof, presentator van de NCRV. Ze kwam toen ook op de landelijk tv in allerlei programma's om een praatje te houden over geneeskrachtige kruiden of over oude spreuken en zegswijzen. Ze gaf ook enkele boekjes uit over kruiden en huishoudelijke middeltjes en als snel kreeg ze de bijnaam ‘het kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk'. Mede haar klassieke verschijning in bloemetjesjurk en het haar in een knotje, haar nuchterheid en dialect zorgden ervoor dat zij in de jaren 90 een volstrekt unieke tv-persoonlijkheid werd. Maar haar populariteit groeide ook een beetje uit tot een hype. Diverse bekende tv-persoonlijkheden gebruikten haar als een typetje. Zo hebben Van Kooten & de Bie een tijdje een typetje gehad die naar Klazien verwees en met André van Duin had Klazien zelfs nog een hitje met het liedje ‘Jas aan, jas uit’. Ze kreeg zelfs nog een eigen geurlijn. Ondanks de rondom haar ontstane hype was ze niet geheel onomstreden. Zo kreeg ze stevige kritiek van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die haar als kwakzalver bestempelde.

De periode na Klazien uit Zalk

In 1997 overleed Klazien. Ook na haar dood zorgde ze nog voor ophef. In 2009 werd er in Kampen een straatje naar haar vernoemd. Dit leidde tot een tevergeefs bezwaar van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Klazien heeft er wel voor gezorgd dat Zalk definitief op de kaart is gezet. Haar naam blijft ook zoveel jaren na haar overlijden nog steeds verbonden met Zalk. Ze had hier zelfs al rekening mee gehouden voor haar overlijden. Ze wenste namelijk geen grafsteen omdat Zalk anders een soort van bedevaartsoord zou worden.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment