web erfgoedplatform januari 2020

ZWOLLE -  Vrijdag 17 januari wordt er door het Erfgoedplatform een lezing georganiseerd bij Waanders In de Broeren. Deze maand is het thema: Naar hartenlust shoppen. De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de lezingen wordt op prijs gesteld. Alle avonden worden muzikaal omlijst. U kunt zich aanmelden voor een lezing door een e-mail te sturen naar communicatie@waandersindebroeren.nl (graag met vermelding welke lezing, datum en hoeveel personen).

Naar hartenlust shoppen

De binnenstad van Zwolle is al eeuwenlang een levendig centrum van handel, ambacht, bedrijvigheid én het domein van talloze winkeliers en hun klanten. Vooral vanaf de late achttiende eeuw verplaatste de verkoop van de goederen zich van buiten (voor de gevel) naar voornamelijk binnen. Oude huizen werden verbouwd en winkelpuien werden het visitekaartje van de winkel. Dit heeft in Zwolle fraaie winkelpuien opgeleverd. CeesJan Frank neemt u deze avond mee in het boeiende verhaal over de historie van Zwolse winkelpuien.

De ontwikkeling van ‘de Zwolse Winkel’ verhoudt zich van marktkraam naar winkelcentrum tot de evolutie van de winkelarchitectuur in Nederland. Toenemende productie en welvaart leidden tot verbreding van het assortiment en tot schaalvergroting van winkels. Architectuurhistoricus Wijnand Galema licht toe hoe winkelen een architectonisch vormgegeven beleving werd en winkelplanning een onderdeel van stedenbouw.

Muziek: Cantiamo

Organisatie: Zwols Architectuur Podium en Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle

Beeld: Luttekestraat, Zwolle, collectie Historisch Centrum Overijssel

Erfgoedplatform Zwolle

Deze lezing wordt u aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle, deze wordt gevormd door: Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Vrienden van de Stadskern, Zwols Architectuur Podium, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Waanders In de Broeren, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle en Stichting Allemaal Zwolle.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment