Foto educatief programma

't LOO/REGIO - Geralde Mekelenkamp en Inge van der Linde, leescoördinatoren van de Looschool, hebben uit handen van Jantine den Toom, medewerker Educatie van de Bibliotheek Noord-Veluwe, het eerste exemplaar van het nieuwe Educatief programma voor basisscholen ontvangen. Inge van der Linde is blij met alle mogelijkheden die de bibliotheek biedt via dit Educatief programma. Ook de leerlingen zien het belang van lezen. "Lezen is heel belangrijk, wij kunnen leren lezen en hebben mooie boeken, kinderen in arme landen hebben dat niet" vertelde een leerling.Het vernieuwde Educatief programma is ontstaan uit de samenwerking van vier Veluwse bibliotheken. Het werkgebied van de bibliotheken Brummen | Voorst, Cultura – Ede, Nijkerk en Noord-Veluwe omvat meer dan 200 scholen voor primair onderwijs.

Voor het schooljaar 2014-2015 hebben de bibliotheken een uitgebreid programma op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid opgesteld. Bij scholen ligt de nadruk op begrijpend en technisch lezen maar voor de bibliotheek is het leesplezier belangrijk. Leesplezier speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de woordenschat en de taalvaardigheid van kinderen.

Voor iedere groep kan gekozen worden uit meerdere programma onderdelen, van theatervoorstellingen tot schrijversbezoeken, en van groepsbezoeken tot lessen digitale vaardigheden. Kinderen worden ontvangen in de bibliotheek of een medewerker van de bibliotheek komt naar de school toe.

Met de diverse onderdelen van het Educatief programma kunnen de leerlingen kennismaken met de bibliotheek en met boeken en hun leesplezier vergroten. Daarnaast zijn er programma onderdelen die belangstelling wekken voor het cultureel erfgoed. Op het gebied van mediawijdheid zijn de doelen onder meer het digitaal "geletterd" maken van leerlingen, het stimuleren van bewustwording van het eigen gedrag en dat van anderen bij het gebruik van internet en de leuke en minder leuke kanten van social media.

Naast programma onderdelen gericht op leerlingen zijn er ook mogelijkheden voor leerkrachten en ouders. Zoals de invulling van ouderavonden of een cursus open boek gericht op de leescoördinatoren.

Iedere basisschool ontvangt een papieren exemplaar van het Educatief programma en daarnaast is het totale programma in te zien via www.bibliotheeknoordveluwe.nl , Diensten, Aanbod onderwijs.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment