hartstichting

Hartstichting roept alle inwoners op regelmatig hun bloeddruk te meten

Dit jaar hebben bijna 3000 inwoners uit Gelderland hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Maar liefst 40% bleek een verhoogde bloeddruk[1] te hebben, 3% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk[2]. De helft van de mensen (46%) wist dit niet. Zonder ingrijpen, lopen zij een aanzienlijk risico een hart-of vaatziekte te ontwikkelen. De Hartstichting verwacht dat meer inwoners van Gelderland nietsvermoedend met een hoge bloeddruk rondlopen. Daarom roept zij inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

"Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben", zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. "Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen.”

Onverwacht
Ook Wim de Geus uit Apeldoorn had geen klachten. Hij liet preventief zijn gezondheid checken: “ik kwam goed door alle testen heen. Alleen bij de bloeddrukmeting bleek ik een bovendruk van 197 en een onderdruk van 111 te hebben. Ook na de tweede controle meting was mijn bloeddruk te hoog. Dit verbaasde mij enorm. Je merkt er helemaal niets van, ik had helemaal geen klachten. Ik ben en voel mij een gezonde man van 58 jaar. Met een lengte van 1,78 cm en gewicht van 77 kilo voel ik mijzelf goed in balans. Daarom had ik echt niet verwacht dat mijn bloeddruk te hoog zou zijn.”

Normaal
Het is dus belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt, als op de weegschaal staan. Smeekes: “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte."

Voorkomen
Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.

Waar meten?
Als je een bloeddrukmeter hebt, kan je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je voldoende rust kunt nemen voor een meting en zo nodig, de meting kan herhalen. Steeds meer werkgevers bieden bloeddrukmetingen aan. En ook bij veel thuiszorgwinkels kun je hiervoor terecht.

[1] Van een verhoogde bloeddruk is sprake bij een bovendruk >140 mmHg

[2] Van een ernstig hoge bloeddruk is sprake bij een bovendruk >180 mmHg


Het gaat in beide gevallen om een eenmalige meting in een niet gestandaardiseerde omgeving. Niettemin geven deze getallen een goede indicatie. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat landelijk 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar medicijnen voor gebruikt. Van hen weten 4 op de 10 niet, dat zij mogelijk tot een risicogroep horen. Het gaat om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment