Isala entree

ZWOLLE - De vakbonden hebben bekend gemaakt dat op dinsdag 8 oktober een aantal afdelingen in Isala een zondagdienst gaan draaien. Het gaat om de OK (operatiekamers) in Zwolle en Meppel en de IC (Intensive care) in Zwolle. Zondagsdiensten betekenen dat betrokken werknemers wat betreft de patiëntenzorg werken alsof het zondag is. Tijdens de zondagsdienst worden alleen spoedgevallen behandeld. Dit geldt dus voor spoedoperaties en spoedinterventies.

Na de officiële aanzegging van de vakbonden heeft Isala eerst in beeld gebracht welke gevolgen dit heeft voor onze patiëntenzorg. Uitgangspunt hierbij is dat de veiligheid van patiënten en medewerkers gewaarborgd blijft.

Operaties voor deze dag moeten worden verplaatst, dit is helaas onontkoombaar. We snappen dat dit vooral voor de betreffende patiënten heel vervelend is. Zij krijgen hierover persoonlijk bericht; alle afspraken worden uiteraard naar een andere datum verplaatst.

Alle afspraken op de polikliniek gaan dinsdag 8 oktober gewoon door. 

Meest gestelde vragen

Wat betekent een zondagsdienst?

Een zondagsdienst op een doordeweekse dag houdt in dat de ingeroosterde werknemers wat betreft de patiëntenzorg werken alsof het een zondag is. Met uitzondering van spoedoperaties en spoedinterventies. De patiëntveiligheid mag immers niet in het geding komen. Alleen de hoofdbehandelaar in overleg met de anesthesist oordeelt over de spoedeisendheid van de opname. Bij twijfel moet het begrip 'spoedeisend' altijd in het voordeel van de patiënt worden uitgelegd. En zoals hierboven beschreven staat, gaan alle poli-afspraken gewoon door en het desbetreffende personeel werkt gewoon als op een normale dinsdag.

Waarom wordt er actie gevoerd?

Na diverse onderhandelingsronden zijn de werkgevers (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NVZ) en de werknemers (FNV Zorg en Welzijn, CNV, Nu'91 en FBZ) niet tot overeenstemming gekomen. Daarom hebben de vakbonden acties aangekondigd. Daarmee hopen ze dat de NVZ alsnog aan hun eisen tegemoetkomt.

Wat zijn de voorstellen van de vakbonden en van de NVZ?

Welke afdelingen voeren actie?

Er zijn acties op de OK (operatiekamers) in Zwolle, OK Behandelcentrum Zwolle, OK Meppel en Intensive Care Zwolle. Ook wordt er geen preoperatief onderzoek gedaan en is er geen ondersteuning van anesthesiemedewerkers bij procedurele sedatie op de afdeling Endoscopie, Gynaecologie, Psychiatrie (ECT's), Interventiecardiologie, Radiologie en Electrocardioversie. Alleen spoedoperaties en spoedinterventies gaan door. Alle overige afdelingen, poliklinieken en de apotheek voeren geen actie. Als U als patiënt niet gebeld bent, gaat uw afspraak in het ziekenhuis dus gewoon door.

Gaan bovenstaande afdelingen op 8 oktober helemaal dicht?

Nee, er worden zondagsdiensten gedraaid.

Wat gaat er precies gebeuren op dinsdag 8 oktober?

De OK (operatiekamers) in Zwolle, OK Behandelcentrum Zwolle, OK Meppel en Intensive Care Zwolle werken volgens zondagdiensten. Ook wordt er geen preoperatief onderzoek gedaan en is er geen ondersteuning van anesthesiemedewerkers bij procedurele sedatie op de afdeling Endoscopie, Gynaecologie, Psychiatrie (ECT's), Interventiecardiologie, Radiologie en Electrocardioversie. Alleen spoedoperaties en spoedinterventies gaan door. Dat betekent dat we alleen spoedgevallen behandelen. Verder heeft het bestuur gevraagd of de oncologische operaties die reeds gepland stonden (6 maal) gewoon door konden gaan. Hier is bevestigend op gereageerd.

Wat merken patiënten en bezoekers van de acties?

Omdat de acties van te voren zijn aangekondigd, heeft Isala voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo hebben wij alle operaties geannuleerd (met uitzondering van de oncologische operaties). Met alle patiënten zijn of worden nieuwe afspraken gemaakt. Nogmaals alle andere afspraken gaan gewoon door! Wij snappen dat dit vervelend is voor de betrokken patiënten.

Wat gebeurt er verder op de actiedag?

We verwachten dat op de actiedag zelf er wat reuring in het gebouw is. Hoe dat precies zal zijn, weten we niet en kunnen hier dus ook niet verder op vooruit lopen. Wellicht worden er door een actiegroep flyers uitgedeeld en hangen er spandoeken.

Krijgen andere afdelingen het extra druk door de acties?

In principe niet. Wel vraagt het extra inspanning van de medewerkers die nieuwe afspraken moeten inplannen voor de patiënten.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment