IMG 2491

In het weekend van 12 t/m 14 september zijn er traditiegetrouw de Botterdagen & Open Monumentendag in Elburg. Het driedaagse evenement heeft dit jaar het thema ‘Plekken van Plezier’. Een thema waarmee Elburg prima uit de voeten kan dankzij de Botters, monumenten, bijzondere plekken en musea. De amusementswaarde van alle monumenten staat dit jaar centraal.

Varende monumenten

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 12 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van zo’n vijftig botters uit diverse vissersplaatsen uit het land. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op de botters. Daarna is het volop gezelligheid in de horecagelegenheden en de feesttent ‘Het Blinde Peerd’ aan de haven.

Bedrijvenwedstrijd

De vrijdag staat altijd in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd met zo’n 50 deelnemende botters. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwer levert dit prachtige beelden op vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk. Rond een uur of 15.30 uur verwelkomen De dames van de Kruushoek de deelnemers met een optreden in de haven. ’s Avonds treedt zeemanskoor Kop van ’t Ende vanaf 20.00 uur op in de haven en zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden zal de feesttent in de haven gratis toegankelijk zijn.

Monumentendag

Op zaterdag 14 september is het landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en alle musea is gratis of met korting te bezichtigen. Waaronder ook het Artilleriemuseum op ‘t Harde en Molen de Tijd in Oostendorp. 

Bezoekers kunnen deze dag ook kennis maken met de varende monumenten van Elburg. Tientallen botters maken vanaf 10.00 uur korte vaarttochten over het Dronter- en Veluwemeer. In de stad zijn monumenten opengesteld, waaronder de Vischpoort, Kazematten, Muurhuisje en het Feithenhof met de profisorenkamer. 

Oude Ambachten
Terwijl de geur van verse gestookt brood uit de nostalgische broodoven komt, loopt u in de haven langs oude ambachten en sfeervolle markt. Er staan kramen met demonstraties. Zo zijn er voorstellingen van zeilen naaien, klederdracht en kralen rijgen, tin gieten, glas in loodwerk, delfsblauw schilderen en nautisch schilderwerk. Daarnaast wordt er volop brocante, schilderijen, oude ansichtkaaren en oude emaille verkocht.  In het Gruithuis (Krommesteeg 4) is een expositie van schilderijen en pentekeningen van Marinus Hup.

Shantykoren

De sfeer wordt er dit jaar weer ingebracht door de shantykoren, die uit het hele land komen om op deze dag te mogen optreden. Ze staan langs de Jufferenstraat, op de Vischmarkt en langs de haven.

 

Nostalgische kermis

Om het thema plezier volledig tot haar recht te laten komen heeft de organisatie een speciale wandelroutes met gids uitgezet langs plekken van plezier. Deze starten met gids om 13.00 en 15.00 uur vanaf De Vischmarkt. Er zijn er oudhollandse spelen in de Kloostertuin voor kinderen en er staat een Oudhollandse kermis met op de Eiermarkt (kruising Beekstraat en Bloemstraat). Het weekend wordt feestelijk afgesloten in feesttent Het Blinde Peerd met een live optreden van Coverband Unite.

 

Dit was slechts een kleine greep uit het programma van het comité Botterdagen & Open Monumentendag. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende monumenten op www.botterdagenelburg.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment