floris

ARNHEM – Gisteren werd bekend dat Rutger Hauer op 75-jarige leeftijd is overleden na een kort ziekbed. De acteur was onder andere bekend van de populaire serie Floris die zich voornamelijk afspeelde in Kasteel Doornenburg. Als eerbetoon aan Rutger wordt de 12-delige serie uitgezonden bij Omroep Gelderland.

De serie speelt zich af in de tijd van de Middeleeuwen. De Bourgondiërs werden gezien als helden, maar hun vijanden Gelre en Lange Pier als onbaatzuchtige schurken en veroveraars. Een van de hoofdrolspelers was Rutger Hauer; hij speelde de rol van Floris.

Dertiende aflevering
De serie werd uitgezonden van 5 oktober 1965 tot en met 21 december 1969 en was te zien bij de NTS. Er zijn twaalf zwart-witafleveringen gemaakt. Het was een groots opgezette productie waardoor er geen vervolgserie meer gemaakt kon worden wegens te hoge kosten. Na tientallen jaren kreeg Omroep Gelderland veel overgebleven beeldmateriaal in handen. Het kostte goed knip- en plakwerk, maar uiteindelijk is er toch nog een inofficiële dertiende aflevering gemaakt.

Marathon
Rutger Hauer is met zijn rol als Floris voor eeuwig verbonden aan Kasteel Doornenburg. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de serie op TV werd uitgezonden. Speciaal om deze reden, en als ode aan Rutger, zendt Omroep Gelderland de twaalf zwart-witafleveringen uit in de nacht van donderdag op vrijdag.

Floris is te zien van 00.00 uur vannacht tot morgenochtend 06.00 uur.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment