smits

KAMPEN - Willeke Smits, organist van de Hooglandse Kerk te Leiden, bespeelt op donderdag 11 juli beide orgels van de Bovenkerk te Kampen. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 10,00 Euro. 65+ en jeugd betalen minder.

In dit concert, dat draait om Johann Sebastian Bach, geeft Smits een interessant doorkijkje. Daar waar Bach vooral bekend is als musicus en ‘leermeester’ laat Smits ons ook Bachs perspectief als leerling zien. Hij bezocht de orgelmeesters van zijn tijd en is door hen beïnvloed.

Dietrich Buxtehude is daarvan de bekendste, maar ook Johann Pachelbel had zijn invloed. Op zijn beurt beïnvloedde Bach talloze organisten en componisten. Johann Ludwig Krebs was één van zijn spraakmakende leerlingen. In dit perspectief brengt Willeke Smits orgelwerken van Buxtehude, Pachelbel, Krebs en Bach ten gehore. Zij zal dat zelf inleiden.

Na de uitvoering van de Grote Orgelmis van Bach is dit het tweede concert in deze donderdagserie die veel aandacht besteedt aan deze grote componist. In deze serie worden op alle donderdagavonden in juli en augustus orgelconcerten in de Bovenkerk georganiseerd. Op donderdag 18 juli speelt Hayo Boerema (Rotterdam) en op donderdag 25 juli Toon Hagen uit Zwolle. Zij besteden aandacht aan verschillende componisten en zullen ook werken spelen die oorspronkelijk voor andere instrumenten zijn bedoeld.

Nadere informatie www.debovenkerk.nl/orgelconcerten/ en op Facebook.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment