P1090198eik

ARNHEM - De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken overlast. Ze kunnen zorgen voor onder meer jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. De provincie Gelderland bestrijdt als wegbeheerder de eikenprocessierups langs onze provinciale wegen. Daar beperkt men de overlast door te zorgen dat jonge rupsen worden bestreden voor ze brandharen krijgen en worden de nesten weggezogen. De bestrijding langs de provinciale wegen gaat nog enkele weken langer duren. Plekken aan de provinciale weg waar veel of kwetsbare mensen komen, krijgen prioriteit.

Net als in 2018 zijn er rupsen van verschillende leeftijden en zijn er ondergrondse nesten. Hierdoor heeft de preventieve bestrijding minder goed gewerkt. Op diverse plaatsen moeten voor een tweede keer nesten worden weggezogen. Er worden sinds eind juni 2019 2 keer zoveel mensen en machines ingezet.

Eerst bij grote evenementen en kwetsbare mensen

'We geven prioriteit aan provinciale wegen waar in verband met evenementen veel mensen gebruik van maken, zoals de provinciale wegen op de routes van de Vierdaagse in Nijmegen. Daarna zijn provinciale wegen aan de beurt waar kwetsbare personen komen, zoals bij scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Vervolgens provinciale wegen met drukke plaatsen zoals bushaltes en carpoolplaatsen en daarna drukke fietsroutes. Tot slot bestrijden we op de overige plaatsen langs onze wegen,' aldus de provincie.

Verwijderen van alle nesten die overlast kunnen geven

De bestrijding gaat meer tijd kosten dan eerdere jaren. Doel is dat alle nesten verwijderd worden die later nog overlast kunnen geven. De haren blijven 7-8 jaar actief, ook als de vlinder al gevlogen is. De provincie wil  voorkomen dat die haren bij harde wind of storm gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen. Vanwege de harde wind in juni kunnen er haartjes en rupsen in het gras zitten. Geadviseerd wordt dan ook om niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten of er met een camper te gaan staan.

Onderzoek naar andere bestrijdingsmethoden

Gelderland onderzoekt andere manieren om de rups te bestrijden. Zo hing de provincie in de lente van 2019 100 nestkasten op. Vogels zijn een natuurlijke vijand van de rups. Samen met de Vlinderstichting en de Wageningen Universiteit wordt gekeken of bloemrijke bermen extra natuurlijke vijanden aantrekken. Beide onderzoeken lopen nog.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over hoe we bestrijden en waar u overlast langs provinciale wegen kunt HIER melden. Bekijk in dit filmpje over de eikenprocessierups  wat u moet doen als iemand in aanraking komt met brandharen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment