strand

REGIO - Het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwate is gestart. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is ook gezond. In Gelderland zijn meer dan 70 officieel aangewezen locaties waar je kan zwemmen. Aangezien er ook risico’s zitten aan zwemmen in natuurwater, komt provincie Gelderland bij de start van het zwemseizoen 2019 met de volgende tips en informatie.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem uitsluitend in aangewezen zwemlocaties. Op deze locaties wordt de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne regelmatig gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemlocaties zijn bij de zwemlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van provincie Gelderland. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zwemzone en de plaats van een aantal voorzieningen.

Informatieborden

Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater aangegeven in de volgende klassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht. De waterkwaliteitsklassen zijn een gemiddelde waarbij de Europese zwemwaterrichtlijn gevolgd wordt. Is er iets niet in orde met waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne, dan wordt dat op deze borden aangegeven.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in natuurwater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën in het zwemwater, de Ziekte van Weil of botulisme. Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties controleert de overheid de waterkwaliteit, dat verkleint gezondheidsrisico’s. Voor meer informatie hoe u zelf gezondheidsrisico’s kunt verkleinen zie website zwemwater.nl.

Ga goed voorbereid zwemmen

Maak de komende maanden gebruik van de mooie zwemwaterlocaties in onze provincie, maar zorg dat u goed voorbereid op pad gaat. Laat u via www.zwemwater.nl, informatie op locatie en aanwijzingen van reddingsbrigade (als die er zijn) informeren over de zwemwaterlocatie en eventuele risico’s. Zorg daarnaast dat u zwemvaardig bent. U kunt uzelf controleren door mee te doen aan de nationale ZwemChallenge.

Lage waterstanden

Mensen moeten rekening houden met lage waterstanden waardoor het soms gevaarlijker is het water in te komen. Door de lage waterstand kunt u namelijk eerder in dieper water komen. Voor kinderen en ongeoefende zwemmers vormt dit een extra veiligheidsrisico.

Zwemmen in de rivieren

Bij hoge zomerse temperaturen trekken mensen ook naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de Waal, de Rijn, de IJssel en de Maas. Zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan levensgevaarlijk zijn. Zwemmers kunnen verrast worden door:

  • sterke stromingen in de rivier
  • zuiging door een binnenvaartschip
  • diepe kuilen of obstakels onder water.

Voor schippers zijn zwemmers slecht of niet te zien. De provincie en Rijkswaterstaat waarschuwen voor de grote risico’s die zwemmen in de rivieren en kanalen met zich meebrengt. Desondanks zijn er in de afgelopen jaren mensen verdronken in open zwemwater in Gelderland. Ga daarom alleen zwemmen op officieel aangewezen zwemlocaties.

Eigen risico

Zoals aangegeven adviseren we om uitsluitend in aangewezen zwemlocaties te zwemmen omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid gecontroleerd wordt. Zwemmen in natuurwater blijft overigens altijd op eigen risico.

Meer informatie

Op de landelijke site zwemwater.nl staat actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland. Ook is daar uitgebreide informatie te vinden over veilig zwemmen en de gezondheidsrisico’s van zwemmen in natuurwater.

In de Zwemwater-app voor Android en Apple staat informatie over veilig zwemmen in natuurwater. Actuele informatie is verder te vinden op teletekst pagina 390 van Omroep Gelderland.

Voor vragen, opmerkingen of klachten over een zwemplek in Gelderland kan gebeld worden met de Zwemwatertelefoon: 026 – 359 99 99.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment