190226 NB 2ewereldoorlog WA0000

REGIO - Het vfonds trekt geld uit voor het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Het gaat om maximaal €2 miljoen. Het vfonds en de Provincie Gelderland ondertekenden hiervoor een intentieverklaring. Tussen september 2019 en mei 2020 is er in Gelderland een uitgebreid programma om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 75 jaar geleden was Gelderland 9 maanden lang een frontlinie. Met het programma Gelderland Herdenkt zetten provincie en gemeenten 1 verhaal over oorlog, vrede en vrijheid neer. Dat verhaal begint in september 2019 met operatie Market Garden en de Slag om Arnhem en eindigt in mei 2020 met de bevrijding. Dat past ook goed bij het vfonds, dat zich onder andere inzet voor oorlogsherdenkingen en oorlogsslachtoffers.

€16 miljoen nodig

Voor Gelderland Herdenkt is in totaal ongeveer €16 miljoen nodig. Provincie Gelderland, gemeenten, het vfonds, WO2 organisaties in de provincie en particuliere fondsen dragen hier aan bij. Gedeputeerde Peter Drenth: ‘Ik vind het mooi dat het vfonds hier nu deel van uitmaakt. Gemeenten, regio’s en de provincie organiseren samen 9 maanden lang een programma om te herdenken wat hier 75 jaar geleden is gebeurd. Maar niet alleen herdenken, we vieren ook onze vrijheid. Jongeren spelen daarbij een grote rol. Het is belangrijk om te beseffen dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, en dat willen we overdragen.’

Vijf regio’s, 3 grote evenementen

Het geld gaat grotendeels naar activiteiten in de regio’s. Gelderland Herdenkt bestaat uit 5 regionale programma’s. Daarnaast zijn er 3 grote evenementen: Liberty Talks in Nijmegen, Bridge to Liberation in Arnhem en het Bevrijdingsfestival in Wageningen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment