sophie

ELBURG - Wie zou kunnen vermoeden dat het vlakke landschap van Flevoland de muze is geworden van wereldberoemde kunstenaars? Zij lieten zich door het polderlandschap en haar historie inspireren tot het maken van indrukwekkende landschapskunstwerken.

Observatorium van de Amerikaanse kunstenaar Robert Morris was in 1977 het eerste landschapskunstwerk dat in Flevoland gerealiseerd werd. Ruim veertig jaar later, in november 2018, opent in Biddinghuizen het achtste landschapskunstwerk: Riff, PD#1824 door Bob Gramsma. In de op zaterdag 9 maart lezing vertelt  drs. Sophie van Steenderenhoe de landart, ontstaan in de VS in de jaren 60, overwaaide naar Nederland en al snel voet aan grond kreeg, juist in de nieuwe polders.

Er wordt stil gestaan bij alle acht kunstwerken: van een kathedraal van ruisende populieren tot een tientallen meters lange muur die de zeespiegel 'tastbaar' maakt, en van een grote hurkende man die uitkijkt over het water tot de gestolde zeebodem in golvend gras. Duidelijk zal worden dat de kunstwerken niet alleen in het landschap staan, maar er ook daadwerkelijk mee versmolten zijn. Juist in de Flevopolder, een gebied dat door menselijk ingrijpen in de natuur is gecreëerd, krijgt de landart een geheel eigen dimensie. 

Drs. Sophie van Steenderen is kunsthistorica en gespecialiseerd in moderne kunst. Ze geeft cursussen en lezingen, leidt rond in musea, maakt tentoonstellingen en schrijft over kunst. Haar belangstelling voor de landart werd aangewakkerd toen zij 15 jaar geleden in Lelystad kwam wonen. Sindsdien is zij niet alleen groot liefhebber van de landschapskunstwerken in Flevoland, maar beschouwt zij zichzelf ook als een ambassadeur van deze bijzondere kunst, en zet zij zich in om de bekendheid ervan te vergroten.

 De lezing vindt plaats in de Refter van Museum Elburg (ingang via Zuiderwalstraat). De zaal is geopend vanaf 14.30 uur. In de pauze wordt u koffie/thee aangeboden en na afloop een drankje. 

Opgeven voor de lezing kunt u doen op www.winterlezingen.info en de kaarten kosten € 12,00 p.p. 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment