Regina Ederveen harpiste 2018

ELBURG - Sinds kort heeft harpiste Regina Ederveen een unieke antieke harp in haar bezit. Het gaat om een Érard dubbelpedaalharp uit 1819. Het is een 'one of a kind' harp uit London, ooit gebouwd voor Miss Broadwood, de dochter van een bekende pianobouwer uit die tijd in Londen.  Velen kennen de naam Érard alleen van oude piano's, maar muziekinstrumentenontwerper Sébastien Érard werd ook beroemd als uitvinder van de dubbelpedaalharp, met een mechaniek dat de harp veel meer mogelijkheden gaf. Sindsdien werd het instrument serieus genomen als concertinstrument en gingen componisten de harp gebruiken in het orkest. Érard had twee vestigingen in Europa, namelijk in Parijs en in Londen. Regina Ederveen: ''In elk Engels landhuis stond wel een een Érard-pedaalharp. In het kasboek van de firma kun je lezen hoe op 23 juni 1819 een dubbelpedaalharp werd verkocht aan de familie Broadwood. De kolom van deze harp heeft versieringen die je bij geen enkel ander exemplaar aantreft. Waarschijnlijk ben ik de enige ter wereld met zo'n harp. En wat leuk is: er hoort ook een engel bij, die sinds 1819 bovenop de kolom zit.''

Het mooie houtsnijwerk van de kolom komt waarschijnlijk vanwege de romantische gevoelens die Pierre Érard koesterde voor de dochter van Broadwood. Brieven van Pierre uit die tijd bevestigen dat. Helaas ging een huwelijk tussen hem en Miss Broadwood niet door, omdat zijn oom in Parijs daar een stokje voor stak: hij wilde niet dat Pierre zou trouwen met de dochter van een concurrent. Érard begon immers in die tijd ook met het bouwen van piano's... Hoe de harp van Londen naar Nederland kwam, is onbekend. Echter in de zomer van 2017 kon Regina Ederveen de harp gaan bespelen. ''Ik werd benaderd door een oudere dame met de vraag of ik geïnteresseerd was. De harp van bijna 200 jaar oud bleek goed bespeelbaar en heeft daarnaast ook nog een prachtig doorleefde klank. Iets dat echt zeldzaam is!''

Op drie donderdagen in de zomervakantie geeft de bekende harpiste Regina Ederveen een exclusief harpconcert in de sfeervolle kapel van Museum Elburg. Het programma van een uur bestaat uit hoogtepunten uit de harpsolomuziek, van klassiek tot modern. Regina bespeelt haar Érardharp uit 1819 en ook haar antieke harp uit 1911 en licht de stukken toe met korte anekdotes. Er wordt muziek gespeeld uit verschillende landen met als thema ''De harp met de engel'.

Donderdagen 26 juli, 2 augustus en 9 augustus. Museum Elburg, Jufferenstraat 8, Elburg, aanvang: 15.30 uur (zaal open 15.00 uur). Toegang € 9,50 (t/m 12 jr. € 7,50). Kaarten bij het Museum,  0525-681341 of reserveren via info@museumelburg.nl. Speciaal vooraf aan dit concert kan het museum met korting bezocht worden. De normale toegangsprijs van € 6,- wordt in deze combi gereduceerd naar € 4,-.

Harpiste Regina Ederveen studeerde voor harpiste aan het Conservatorium van Utrecht. Zij trad op in Carnegie Hall in New York. Van Regina zijn meerdere Cd's gemaakt, o.a. met fluit, orgel, piano en ook solo. Regina treedt veel op met de harp en geeft ook les aan leerlingen uit de wijde omtrek van Elburg. De Kapel van het Museum staat bekend om zijn prachtige akoestiek en wordt daarom veel gebruikt voor concerten.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment