REGIO - Hoera, je bent zwanger! Nog negen maanden, even doorbijten bij de bevalling, maar je krijgt er iets prachtigs voor terug. Op het moment dat je baby er is, zit je samen met je kindje en partner heerlijk op een roze wolk… Maar soms is de realiteit anders en lijkt die wolk eerder grijs dan roze. Angst voor de bevalling, medische klachten tijdens de zwangerschap, depressies of een kindje dat te vroeg of ziek geboren wordt. Tijdens de lezing van de Publieksacademie op maandag 6 oktober a.s. komen deze aspecten van geboortezorg aan bod. Ze worden aan de hand van enkele praktijkverhalen van de afdeling Gynaecologie en verloskunde en het Amalia kindercentrum behandeld. De sprekers leggen uit hoe de specialistische geboortezorg én de begeleiding van ouders in Zwolle en de wijde regio zijn geregeld.

De lezing begint om 19.30 uur in de Hemminkzaal van theater Odeon te Zwolle. Gratis kaarten zijn te bestellen bij theater Odeon De Spiegel via tel. (038) 428 82 88. De lezing is thuis ook te volgen via de webstream op www.isalapublieksacademie.nl. Met #IPA14 kunnen van tevoren en tijdens de lezing vragen via Twitter worden ingediend. Meer informatie:www.isalapublieksacademie.nl

Sprekers

De sprekers op deze avond zijn Fleur Emmink-Boersma, ziekenhuisarts Verloskunde en Gerda Meijler, neonatoloog-kinderarts. Zij nemen u mee in de wereld van aanstaande moeders en pasgeborenen, die soms niet meer wegen dan 500 gram. Bij Isala is het hele scala aan medische zorg voor moeder en kind aanwezig. Met ruim 3.500 bevallingen per jaar (2013) is Isala het grootste geboortecentrum van Nederland.

Tijdens de lezing wordt dieper ingegaan op de zorg bij enkele specifieke afdelingen.

POP-poli

Sommige vrouwen hebben angst voor de bevalling of zien als een berg op tegen het opvoeden van hun toekomstige kindje. Zij gaan gebukt onder die angsten en onzekerheden. Ongeveer tien procent van alle moeders krijgt na de bevalling in meer of mindere mate een depressie. Dat zijn in Nederland ongeveer 20.000 vrouwen. Deze vrouwen komen op de Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie-poli (POP-poli) terecht en krijgen psychische begeleiding.

Obstretische high care

Soms hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap klachten van medische aard, zoals hoge bloeddruk. Of ze zijn zo misselijk dat ze helemaal niets meer binnenhouden en dit gevolgen heeft voor de gezondheid van het kindje. De Obstretische high care (OHC) is een afdeling speciaal voor vrouwen met een zwangerschap waarbij de aanstaande moeder en/of het ongeboren kindje ziek is, of het kindje veel te vroeg geboren dreigt te worden. Ook worden er vrouwen opgenomen met zwangerschapsvergiftiging. Deze specialistische zorg wordt slechts op tien plekken in Nederland geboden, waarvan twee topklinische ziekenhuizen. Isala is er daar één van.

Neonatale intensive care unit

Soms gaat de bevalling heel anders dan verwacht en wordt een kindje ziek of te vroeg geboren. Als dat het geval is, komt het bij Isala op de Neonatale intensive care unit terecht. Gemiddeld komen er per jaar zo’n 300 pasgeborenen op deze afdeling terecht.

Partners

Artsen en medewerkers van Isala verzorgen onder de noemer Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. De lezingen vinden plaats in theater Odeon te Zwolle, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Zilveren Kruis Achmea, Rabobank, De Stentor, Theater Odeon De Spiegel en Isala Academie.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment