tnejoel

ELBURG - Van 2 oktober 2014 tot en met 7 maart 2015 toont Museum Sjoel Elburg ruim dertig foto’s van de Belgische fotograaf Dan Zollmann (1964). Jarenlang legde hij met betrokkenheid, respect en een vleugje humor het leven van de joden in Antwerpen vast. Buiten op straat, waar de in traditionele kleding gehulde joden vaak contrasteren met beelden van de hedendaagse stad. En binnen, in een intieme wereld achter deuren van leerhuizen, winkels en woonhuizen. Hij maakte unieke beelden van de meestal onzichtbare leefwereld van zijn vrome stadsgenoten.

Op de tentoonstelling zijn behalve de foto’s ( een aantal heel groot) ook interviews, zes beeldschermen met filmfragmenten, kleding en literatuur te zien.

Samenwerking Joods Historisch Museum

De geëxposeerde foto’s waren eerder te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam waar Museum Sjoel Elburg voor deze tentoonstelling nauw mee heeft samengewerkt. De tentoonstelling wordt daarom op woensdag 1 oktober officieel geopend door prof. mr. Irene Asscher-Vonk, emeritus hoogleraar Arbeidsrecht en Sociaal Verzekeringsrecht en voorzitter van het bestuur van de Museumvereniging. Irene Asscher-Vonk was eerder voorzitter van de commissies die de rapporten Musea voor Morgen en Proeven van Partnerschap publiceerden over samenwerking in de museumsector.

Chassidisme

Veel van de door Zollmann geportretteerde Antwerpse joden zijn aanhangers van het chassidisme, een orthodox-joodse beweging die is ontstaan in de achttiende eeuw in Oost-Europa. Voor chassidische joden is de strikte naleving van alle ge- en verboden uit de Tora van groot belang. Zij hebben een vreugdevolle en mystieke opvatting van het jodendom.

Sjtetl in de stad

De aanhangers van het chassidisme woonden vaak in kleine stadjes, sjtetls in het Jiddisch. Vanuit Oost-Europa trokken zij – vaak gedwongen - de wereld in en stichtten elders nieuwe sjtetls met hun oude cultuur. Nergens is dat zo zichtbaar als in de wijk tussen het Centraal Station en het Stadspark in Antwerpen. Hier leven de orthodox-joodse gemeenschappen redelijk afgezonderd tussen eigen winkels, restaurants, tientallen synagogen en scholen.

Dan Zollmann

Dan Zollmann, afstammeling van de chassidische rabbijnenfamilie Ehrenfeld, groeide op in Antwerpen in een behoudend joods diamantairsmilieu. In 2006 begon hij het leven in zijn woonplaats te fotograferen. Ondanks dat Zollmann zelf niet tot de strikt orthodoxe gemeenschap behoort, was hij met zijn camera welkom in hun midden. ‘Het begon op het Poerimfeest,’ vertelt hij. ‘Alle deuren staan dan open, want iedereen mag bij iedereen komen eten. Zo kom je achter de gevels waar het leven schuilt. Als je dan vraagt of je foto’s mag maken en dat respectvol doet, heeft niemand daar bezwaar tegen.’

Activiteiten

Bij de tentoonstelling worden extra activiteiten georganiseerd. Kijk voor het volledige en actuele aanbod op www.sjoelelburg.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment