expobeeld2

LELYSTAD - Tot en met 4 januari 2015 is in de tentoonstelling ‘OER!’ in Nieuw Land een mini-expositie te zien met vondsten van de opgravingen in Hattemerbroek in 2006 en 2007. Tijdens deze opgravingen zijn meerdere graven uit de steentijd gevonden. In de expositie van Nieuw Land in samenwerking met ProRail, wordt een aantal van de bijgiften uit de graven getoond: een aantal complete aardewerk bekers, veel barnstenen knopen, kralen en werktuigen van vuursteen en natuursteen.

Swiftbantmensen

Bij alle grote bouwprojecten en de aanleg van wegen en spoorlijnen moet de bouwer vooraf onderzoeken of er archeologische resten in de grond zitten die van historisch belang zijn. In 2006 en 2007 groeven archeologen bij Hattemerbroek naar resten van nederzettingen uit verschillende perioden: van ongeveer 6000 v.Chr. tot 2000 v.Chr. Behalve haardkuilen en sporen van omheiningen en waarschijnlijk woningen, werden ook twee graven gevonden. De vindplaats maakt duidelijk dat hier al vanaf de midden-steentijd mensen woonden. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat de spoorlijn dwars door een gebied loopt, waar in prehistorische tijden de Swifterbantmensen leefden. Het bijzondere van deze mensen is dat ze leefden op de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw.

Vondsten bij de Hanzelijn

In 2008 vond men in het tracé van de Hanzelijn bij Dronten resten van haardkuilen die mogelijk werden gebruikt om teer te maken. Teer was de ‘lijm-kit’ van de steentijd. Het werd voor van alles gebruikt, onder meer om pijlpunten op de schacht vast te zetten en om potten waterdicht te maken. In 2010 werd de provinciale weg tussen Lelystad en Dronten aangelegd, parallel aan de Hanzelijn. Ook toen deden archeologen een heel opmerkelijke vondst: het skelet van een jonge vrouw die bijna 8000 jaar geleden leefde. ‘Michelle’, zoals ze werd genoemd, is één van de oudste menselijke resten die in Nederland werden gevonden. ‘Michelle’ is te zien in de tentoonstelling ‘OER!’

‘OER!’

De aanvullende expositie van ProRail sluit aan bij de inhoud van ‘OER!’, de tentoonstelling van Nieuw Land over de prehistorie in Flevoland. Meer dan 6000 jaar geleden leefden er al mensen op de oeverwallen en rivierduinen in de ondergrond van het huidige Flevoland. In ‘OER!’ komen bezoekers te weten hoe deze Swifterbantmensen woonden, hoe ze jaagden, wat ze aten en hoe ze omgingen met de dood.

Bron: http://archeologieonline.nl

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment