thomas 1

't HARDE - Aan de Eperweg in 't Harde verreist een Thomashuis, die plek moet bieden aan 9 personen met een zorgvraag. Het gaat om een nieuw te bouwen pand in de stijl van de jaren 20. Een Thomashuis is een vorm van zorgen voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De zorgondernemers wonen ook zelf in het Thomashuis, in een privé-gedeelte. Zij vormen de vaste basis, bieden veiligheid en rust. Precies wat juist deze bewoners nodig hebben. Bruin en Marijke Feijen zijn de zorgondernemers van Thomashuis 't Harde. Allebei hebben ze veel zin om te gaan starten. Marijke heeft veel ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Bruin heeft jaren gewerkt in het onderwijs.

'We zijn er klaar voor om wonen, werken en leven te combineren. Wat ons motiveert is dat we zorg kunnen bieden door aandacht en liefde te geven aan onze bewoners. De vraag of ons huis een plek is waar we een eigen kind zouden willen laten wonen wanneer het op zorg is aangewezen, is richtinggevend voor de manier waarop wij in ons huis(thuis) met elkaar om gaan. Toekomstige medewerkers zullen ook vanuit deze visie gaan werken. Zodra we weten wie ons komt helpen met de zorg voor de bewoners stellen wij ze graag aan u voor.'

In een Thomashuis wonen mensen die kwetsbaar zijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals een laag IQ, autisme of het syndroom van Down. Deze bewoners hebben baat bij de klassieke trits Reinheid, Rust en Regelmaat. Klinkt ouderwets, maar juist dàt is in de moderne vorm van zorgverlening al te vaak verloren gegaan.

Vaste gezichten

Mensen die zorg behoeven, hebben tegenwoordig vaak de pech dat er al te veel mensen voor ze zorgen. Steeds iemand anders van de thuiszorg. Teamwisselingen. Elders op deze site leest u in een aantal verhalen van familieleden en zorgondernemers hoe belastend dat kan zijn. En familielid zegt het zo: 'Allemaal passanten, die in en uitvliegen. Dat noem ik geen leven, dat noem ik óverleven.' Daarom doen wij het anders. Er is continuïteit doordat er altijd dezelfde mensen zijn. Zo kun je ook beter afspraken maken en ervoor zorgen dat iedereen die nakomt. Want echte zorg zit niet in een map met plannen en overdrachten, maar in het hart en hoofd van de verzorgenden. Met minder mensen kun je méér zorg bieden.

Veilig uitwaaieren

De bewoners in de verschillende Thomashuizen hebben allemaal zo hun dagelijkse bezigheden. De één gaat naar een activiteitencentrum, de ander naar begeleid werken. De één wordt gebracht, de ander neemt zelf de trein. Een Thomashuis staat altijd midden in de samenleving. Letterlijk en figuurlijk. De huizen staan vaak in het centrum van een dorp of stad. Zo gaat het huis op in de gemeenschap. Buurtbewoners, vrijwilligers, familie, naasten van de bewoners, er altijd aanloop. Omdat het in het huis veilig en vertrouwd is, is dat hier geen belasting.

Meer weten over het Thomashuis in 't Harde? Kijk HIER

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment