REGIO - Hoe blijft het onderhoud van cultureel erfgoed betaalbaar? Renoveren vraagt om specificieke kennis en kunde. Hoe zorg je er als samenleving voor dat we deze schatten aan cultureel identiteit door kunnen geven aan volgende generaties?

Op de bijeenkomst 'Deel Gelders Erfgoed' buigen de provincie Gelderland, erfgoedeigenaren, onderwijs, ondernemers en vrijwilligers samen met de Europese partners zich over deze vragen.

Erfgoed
Erfgoed is maatschappelijk en economisch van groot belang. Het in stand houden vraagt om kennis en kunde, en het doorgeven daarvan aan jonge generaties en vrijwilligers. Vrijwilligers zijn de rode draad in het Europese project Share (Safeguarding Heritage and Rural Economies). Drie Gelderse landgoederen doen samen met de provincie Gelderland praktijkervaring op met leerlingen en vooral vrijwilligers. Hoe kunnen ze goed georganiseerd en deskundig bijdragen aan tijdsbewuste instandhouding. Dat wil zeggen gebruikmaken van moderne technieken bij renovaties. En wat kan het Gelderse erfgoedsector leren van Europese partners?

Samen werken aan oplossingen
De provincie is ervan overtuigd dat SHARE/DELEN essentieel is voor de erfgoedsector in Gelderland. Daarvoor zijn netwerken nodig zoals Gelderse voet waarin monumenteigenaren, deskundigen, opleidingen, bedrijfsleven en overheden elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen, samenwerken, elkaar helpen met het oplossen van problemen en het benutten van kansen.

Deel Gelders erfgoed
Op 10 september 2014 op de bijeenkomst 'Deel Gelders Erfgoed' laten deskundigen uit binnen- en buitenland, organisaties die werken aan kennis en kunde in Gelderland en de drie Gelderse landgoederen Middachten, Sevenaer en Klarenbeek zien hoe kennis en kunde gedeeld worden. Het inschakelen van leerlingen en vrijwilligers, Energietransitie en Monumentaal Groen staan centraal.

INTERREG IVB
Share is onderdeel van het Europese programma INTERREG IVB. Hierin werken partijen samen om landgoederen te renoveren en activiteiten op te zetten die leiden tot duurzame innovaties en economisch perspectieven. Met daarbij bijzonder veel aandacht voor het overdragen van kennis en kunde naar volgende generaties en vrijwilligers.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment