ELBURG - De heer Philip Bialowitz (1929) geeft op 5 september a.s. een bijzondere lezing in de Ichtuskerk, Vrijheidstraat 1 te Elburg. Bialowitz werd al tiener gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor en was betrokken bij de opstand in het kamp. Zijn indrukwekkende verhaal vertelt hij tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Museum Sjoel Elburg. De inloop met een kopje koffie is vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd!

De lezing van Philip Bialowitz wordt muzikaal omlijst door de bekende zangeres Lucette van den Berg onder begeleiding van gitarist Erik Poorterman. Zij brengt jiddische liederen ten gehore die passen bij het thema van de avond.

Philip Bialowitz is 13 jaar als hij wordt gedeporteerd naar Sobibor. Op 14 oktober 1943 is hij betrokken bij de gevangenopstand in Sobibor. Samen met zijn broer Simcha weet hij te vluchten. Na de oorlog vestigt hij zich in de Verenigde Staten. Zijn levensverhaal schrijft hij op en dat wordt als boek uitgegeven: "A Promise at Sobibór: A Jewish Boy's Story of Revolt and Survival in Nazi-Occupied Poland".

Tijdens de herdenking op 14 oktober 2013 van de opstand in Sobibor zijn door de delegaties van de provincie Gelderland en de gemeente Elburg contacten met de heer Bialowitz gelegd. Hij is op uitnodiging van de provincie Gelderland en de Stichting Sobibor begin september in Nederland. Bialowitz wordt op 5 september 's middags ontvangen door de gemeente Elburg. Daarna brengt hij een bezoek aan Museum Sjoel Elburg en de Joodse begraafplaats aldaar.

De lezing is een unieke kans om uit de mond van een van de laatste overlevenden van de opstand in Sobibor, te horen wat zich afspeelde in een vernietigingskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de lezing is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan Philip Bialowitz.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment