speculaas

HATTEM – De herfst en de wintermaanden zijn in Nederland de maanden van heerlijk gekruide speculaasjes. Dit oud – Hollandse banket kennen we in vele soorten en maten. Het knapperige koekje kan terugzien op een lange geschiedenis waarin Germanen, pausen, opstandelingen, Sinterklaas, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, koekplanken, liefde, de Camera Obscura en een rijwielfabriek een rol speelden. Geïntrigeerd?

Dan zijn de bijzondere Speculaasworkshops in Hattem misschien iets voor u. Het Nederlands Bakkerijmuseum organiseert van 1 september tot en met 4 december een reeks van deze historisch getinte workshops waarin u o.l.v. vaklieden écht ambachtelijk speculaas leert maken. Opgave is vanaf nu mogelijk.

Deelnemers aan de workshops steken tijdens een 3 uur durend programma de handen uit de mouwen en gaan als semi - volleerde banketbakkers naar huis.

Na een uitgebreide ontvangst vertellen de bakkers eerst iets over de lange en intrigerende geschiedenis van ons speculaasje. In dit verhaal staan met name de grondstoffen centraal want het zetten van een goed speculaasdeeg is een precies werk.

Handen uit de mouwen

Daarna is het aanpakken geblazen en leert men hoe een ambachtelijk speculaasdeeg wordt gezet.

Na een uitleg over gevuld speculaas worden de ouderwetse koekplanken of prenten tevoorschijn gehaald waarvan de afbeeldingen teruggaan op eeuwenoude symbolen.

De aspirant -bakkers leren hoe ze het deeg in planken moeten verwerken. Vervolgens is het zaak het deeg te lossen van de planken en de deegfiguren te garneren en op de juiste manier op de bakplaat te leggen en af te bakken.

Behalve een koekvrijer maken de deelnemers ook een gevuld koekhart met spijs van de allerbeste kwaliteit.

Aan het einde van de workshop worden de resultaten gezamenlijk bewonderd en mag iedereen zijn eigen koekvrijer en koekhart meenemen plus een leuk tasje met informatie en recepten.

Zowel individuele deelnemers als groepen (leuk voor een familie- uitje of een feestje!) kunnen zich nu opgeven voor de workshops. Deze vinden in principe – bij voldoende deelname - plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag. In overleg kan eventueel voor een andere dag gekozen worden.

De kosten bedragen EUR 25,- p.p.

Praktische informatie

Het Nederlands Bakkerij Museum bevindt zich aan de Kerkhofstraat 13 in Hattem.

Tel. 038 – 444 17 15. E- mail: info@ bakkerijmuseum. Website: www.bakkerijmuseum.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment