pot

REGIO - Op zaterdag 13 september, tijdens de Open Dag van de provincie, wordt om 15.00 uur op de Noordgalerij het boek 'Van pottenkijker tot boegbeeld, 200 jaar Gelderse Commissarissen van de Koning(in)' gepresenteerd. De auteurs zijn Bob Roelofs (Statengriffier) en Jonn van Zuthem (historicus).

De huidige CdK, Clemens Cornielje, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Maatschappelijke ontwikkelingen
200 jaar geleden, op 6 april 1814, werd J.C.E. baron van Lynden door de Koning benoemd tot gouverneur van de provincie Gelderland. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten bestonden wel, maar tot 1850 was er in feite maar één man die het in het provinciaal bestuur voor het zeggen had: de commissaris. Door de jaren heen ontwikkelde deze functie zich van toezichthouder namens de Koning tot het gezicht van Gelderland. Letterlijk van (rijks)pottenkijker tot boegbeeld van de provincie. Deze veranderende invulling van het ambt van commissaris houdt gelijke tred met de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.

Gelderse geschiedenis
Roelofs en Van Zuthem laten alle zestien Gelderse Commissarissen de revue passeren aan de hand van levendige anekdotes en historische details. De Gelderse geschiedenis van de afgelopen 200 jaar komt aan de hand van de portretten op een boeiende manier tot leven. De portretten van de commissarissen zijn vanaf 10 september te zien in de hal van het Huis der Provincie.

Bestellen
Het rijk geïllustreerde boek van 184 pagina's is verzorgd door Uitgeverij Matrijs in samenwerking met de provincie Gelderland. Na 13 september is het boek verkrijgbaar in de boekhandel voor 19,95. Voorintekenen kan ook via de website

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment