't HARDE/ELBURG - Op 1 augustus hebben twee leden van verzorgingshuis Mariposa in 't Harde onderscheidingen gekregen. Deze werden uitgereikt door mevrouw E. Sijes, namens de Ambassade van Israël. Het gaat om een Yad Vashemonderscheiding, ook wel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' genoemd. De onderscheiding werd postuum uitgereikt aan het echtpaar Jacob Westerink en Henriëtte Adrienne JeanneWesterink-Ipenburg. De dochter van het echtpaar Westerink, mevrouw Frederica Johanna van Gulik–Westerink, mocht de onderscheiding in ontvangst nemen. Vervolgens ontving de 90-jarige mevrouw Van Gulik-Westerink zelf ook de onderscheiding.

Rechtvaardige onder de Volkeren, is een uit de Talmoed afkomstige eretitel die door Israël wordt gegeven aan niet-Joden die Joden destijds hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. Men noemt de titel ook wel Yad Vashem-onderscheiding. De decorandi ontvangen een medaille en een oorkonde met de vermelding van hun naam. Verder wordt deze naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld, in een park gewijd aan de "Rechtvaardige onder de Volkeren".

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden het Joodse meisje Maud Peper met haar zusje Rita, gescheiden van hun ouders, ondergebracht bij een boerenfamilie in Oldebroek. De beide meisjes werden daar liefdevol en met gevaar voor eigen leven in het gezin opgenomen, tot zij plotseling in veiligheid moesten worden gebracht in het naburige Elburg.

In Elburg doken zij onder op een zolder van een grachtenpand aan de Beekstraat 3, bij de familie Westerink, tot aan de bevrijding in 1945. Al die tijd waren de meisjes in het ongewisse of ze hun ouders ooit zouden weerzien. Na de oorlog werden de twee Joodse meisjes met hun ouders, die de oorlog wonderwel ook hadden overleefd, herenigd. Die hereniging zorgde zowel voor vreugde als verwarring. Maud en haar zusje waren na jaren behoorlijk van hun ouders vervreemd.

Op 21 juli 2008 heeft mevrouw Maud Dahme-Peper, nu woonachtig in de Verenigde Staten, in gezelschap van een groep Amerikaanse historici een bezoek gebracht aan de boerderij in Oldebroek en Elburg. Tijdens het bezoek aan Sjoel Elburg, vond er een emotionele ontmoeting plaats met haar 'onderduikzusje' Jo Westerink uit 't Harde.

Namens het gemeentebestuur van Elburg was locoburgemeester Henk Wessel bij de plechtigheid aanwezig om de felicitaties over te brengen. In een korte toespraak zei hij ondermeer: 'Wat is het goed om verhalen te horen over mensen in oorlogssituaties die het anders doen. Zo'n verhaal hebben we zojuist gehoord. We blijven behoefte houden aan mensen die rechtvaardig zijn. En wat is het geweldig dat we de levende getuigen, bijna 70 jaar na de bevrijding, nog in ons midden hebben'.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment