Koningin Juliana 002

KAMPEN - Royalty watcher, modeblogster en schrijfster Josine Droogendijk geeft donderdagavond 26 april om 19.00 uur in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen een lezing over de japonnen van de Koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Uitgaande van deze japonnen, waarvan de portretten in de Oranjezaal van het museum hangen, zal Droogendijk deze avond de link leggen naar de garderobe van Koningin Máxima.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Foto ANPOMroep

APELDOORN - De Commissie M.E.R. heeft de nieuwe gerepareerde milieueffectrapportage van Lelystad Airport goedgekeurd. Ze vindt dat het rapport de milieu-effecten goed beschrijft. Dat betekent dat het ministerie van Infrastructuur verder kan met de plannen voor het vliegveld.

Een milieueffectrapportage brengt de milieugevolgen van een plan in beeld, voordat er een besluit over wordt genomen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zei eerder al veel waarde te hechten aan het oordeel van de commissie.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

museum elburg

ELBURG - Op uitnodiging van Museum Sjoel Elburg verzorgt dr. Jaap Cohen de 5 mei-lezing over de Aktie Portugesia: een reddingsoperatie van Portugese joden in Nederland op basis van de mythe van Sefardische superioriteit, 1941 – 1944.Deze bijzondere lezing vindt plaats op woensdag 2 mei a.s. in de Ichthuskerk, Vrijheidstraat 1 8081 XD Elburg. Aanvang: 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is een collecte ter dekking van de kosten.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

blz27

KAMPEN - Al in de 14e eeuw is er sprake van joodse kooplieden in de Ijsselstreek, maar zij kunnen zich door allerlei verboden niet blijvend vestigen. In 1660 is Kampen de eerste stad in Oost-Nederland die joodse kooplui uitnodigt zich in de stad te vestigen. Dat waren rijke Portugese kooplieden, maar zij bleven niet. Zij worden opgevolgd door Hoog-Duitse joden, zij vormden de kern van de Kamper Joodse gemeenschap.

Joodse inwoners bleven in Kampen aanwezig tot april 1943. De stadswandeling "Joods leven in Kampen" vertelt over dit fascinerende onderdeel uit de Kamper geschiedenis.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

63

DOORNSPIJK - Wim en Wilbert Magré uit Elburg, ook wel bekend als Magré & Magré, organiseren dit jaar voor de tweede keer een concours voor mensen met een muzikaal talent. Alle amateurmusici die wel of geen lessen volgen of gevolgd hebben mogen mee doen. Musici die afgestudeerd zijn aan het conservatorium kunnen zich niet inschrijven.

Leeftijd en instrument

De maximum leeftijd is tot en met vijfendertig jaar. Alle instrumenten mogen meedoen. Ook mensen die zingen zijn welkom. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Niet Schieten Tijd voor een Trio foto liggend c Jaap Reedijk

NUNSPEET - Op donderdag 19 april staat Esmée van Kampen samen met Maarten Hennis en Arend Edel van cabaretgroep Niet Schieten! in Veluvine Nunspeet. De voorstelling Tijd voor een Trio is een kwetsbaar, herkenbaar en bovenal grappig cabaretprogramma over leeftijdsconflicten, afhankelijkheid en persoonlijke crisissen. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

DSC 0043

ELBURG - Zaterdag 14 april werd Museum Elburg voor één dag weer een middeleeuws klooster. Overal in het oude klooster kwam je nonnen tegen die oude ambachten beoefenden en kinderen konden ze daarbij helpen. Bijvoorbeeld met het maken van een eigen glas in lood raam,  je naam schrijven met een ganzenveer en kloostermoppen bakken. En mocht je last hebben van griepverschijnselen, verkoudheid en hoestbuien, ook daar weten de Susters wel raad. Ze hebben zelf een heerlijk recept voor hoestdrank die de kinderen zaterdag mochten maken. De volgende en laatste kloosterdag van het jaar zal plaatsvinden op zaterdag 27 oktober. 

Foto's Anja van Boven

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Richard van Hooijdonk Welcome to the Future beeld liggend c Studio Oostrum

NUNSPEET - Een spannende ontdekkingsreis door de toekomst met topspreker, trendwatcher & futurist Richard van Hooijdonk. Dat staat je te wachten op  maandag 23 april in Veluvine. Tijdens een inspirerende en wervelende theatershow neemt Richard van Hooijdonk je mee naar de toekomst die zoveel zal betekenen dat je er maandenlang over zal napraten. Aanvang 201.5 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Foto meivakantie

HATTEM – De Meivakantie is bij uitstek geschikt om kennis op te doen over het prachtige ambacht van de bakker. Het Nederlands Bakkerijmuseum opent daarom de deuren voor een kijkje achter de schermen. Bakkerijen uit het verleden geven een fascinerend beeld hoe arbeidsintensief het er vroeger aan toe ging. De moderne bakkerij laat u zien hoe tegenwoordig de werkzaamheden worden verricht. Het contrast kan niet groter zijn tussen de bakker van nu die beschikt over computergestuurde apparatuur en zijn collega van toen die alleen zijn beide handen had om uit de mouwen te steken.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

1485444273 zonnesteen web groot

HATTEM - Inloophuis De Zonnesteen in Hattem vraagt gastheren en - vrouwen. De Zonnesteen draait op de inzet en motivatie van vrijwilligers. Het inloophuis biedt een warme, veilige en onafhankelijke plek voor volwassenen en kinderen die met kanker of een andere ernstige ziekte geconfronteerd worden. De vrijwilligers zorgen voor een warme ontvangst, een luisterend oor en een agenda met veel bijzondere activiteiten.

In een persoonlijk gesprek krijg je uitgelegd hoe het inloophuis werkt en wordt met belangstelling naar jouw motieven geluisterd.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

LOGO VELUWE PORTAAL

REGIO - Eén van de doelstellingen van Stichting Veluwe Portaal is HR professionals met elkaar verbinden op basis van ondersteuning in HR vraagstukken, arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Veluwe Portaal is een branche overstijgend netwerk, waarbij zowel de ervaren als de beginnende HR professional zich kan aansluiten. Kennisdeling is van grote waarde binnen het netwerk. Hierdoor ontstond ook steeds meer de behoefte onder de beginnende HR professionals om met leeftijdsgenoten in gesprek te gaan. Een beginnende professional ervaart het vakgebied veelal op een andere wijze dan de meer ervaren professional. Vanuit deze vraag heeft stichting Veluwe Portaal in samenwerking met Qimarox/Nedpack en MBM een Young HR Professionals netwerk opgericht.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

ARNHEM - Provincie Gelderland heeft de tweejaarlijkse Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit (GPRK) uitgeschreven. Het thema van deze editie is ‘Landschap nieuwe stijl – toen, nu en straks’. Mensen kunnen voorbeelden van gebieden in Gelderland aanmelden waar het landschap een opmerkelijke verandering heeft ondergaan, met een nieuwe stijl als resultaat. Dat kan tot en met 21 mei via het forum Maak Gelderland Mooier.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bloemenmandje

ZWOLLE - Het wordt warmer, het is langer licht, je hoort de vogels weer fluiten en je kunt weer zonder jas naar buiten. Wakker worden want het is lente. Met allerlei spelletjes en activiteiten wil IVN Zwolle de lente inluiden.

Men doet dat op zondag 22 april tussen 14.00 en 16.00 uur voor kinderen van vier tot en met acht jaar (met hun (groot)ouders) in het Doepark Nooterhof in Zwolle. Meedoen kost €2,00.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Commissaris van de Koning

ARNHEM - De Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, heeft de koning gevraagd om hem per 1 februari 2019 ontslag te verlenen. Hij heeft dat vandaag aan de Gelderse Statenleden meegedeeld. Clemens Cornielje bekleedt het ambt in Gelderland sinds 31 augustus 2005. Hij is daarmee al ruim vier jaar de langstzittende commissaris van de Koning in Nederland.

“Hoewel ik het werk nog elke dag met heel veel plezier doe, moet je vroeg of laat plaats maken voor een opvolger. Door mijn vertrek nu aan te kondigen kunnen Provinciale Staten van Gelderland, samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op zoek naar een geschikte kandidaat, die op 1 februari 2019 aan de slag kan.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

REGIO - In 2017 vierden zo’n 4 miljoen mensen vakantie in Gelderland. Dat is 100.000 meer dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De toename komt doordat steeds meer buitenlandse toeristen onze provincie bezoeken. Vorig jaar kwam namelijk ruim een kwart meer Duitse toeristen naar Gelderland. Vorig jaar kwamen zo’n 600.000 buitenlandse toeristen naar Gelderland, dat is 20% meer dan het jaar daarvoor. Met name onze oosterburen weten ons steeds beter te vinden. In 2016 kwamen er 175.000 Duitsers naar Gelderland, vorig jaar hadden we 225.000 oosterburen te gast.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Dorpshuis Meld je aan

Welk buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van de wijk? Welk dorpshuis brengt het hele dorp op de been? De komende maanden speuren Omroep Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie stad en land af naar de beste buurt- en dorpshuizen van Gelderland. Op zoek naar het ‘Dorpshuis van het jaar 2018’. Na de succesvolle wedstrijd vorig jaar tussen zes dorpshuizen, kunnen dit jaar ook buurthuizen meedingen naar de titel. Van trotse bewoner tot betrokken bestuurder, iedereen mag een buurt- of dorpshuis aanmelden. Dat kan via www.dorpshuisvanhetjaar.nl. Inzenden is mogelijk tot 1 juni 2018. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en selecteert zes buurt- en dorpshuizen die doorgaan naar finale. Alle inzendingen krijgen een presentje, de zes genomineerden winnen elk 750 euro. De winnaar krijgt daar nog eens € 3000,- bovenop!

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

isala 2

ZWOLLE - Seeds meer mensen hebben last van slaapproblematiek, waarbij ze slecht of soms zelfs helemaal niet slapen. Zij zijn hierdoor moe, prikkelbaar of slapering. Dit heeft grote invloed op het dagelijks functioneren. Op zaterdag 14 april organiseert Isala Slaapcentrum in Zwolle van 9:30 tot 13:30 uur een slaapmarkt voor mensen die meer willen weten over wat ze aan slaapproblemen kunnen doen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Template tekentang bedrukkingGLK

ARNHEM –Met het oplopen van de temperatuur worden ook de teken weer actief. Narigheid na een tekenbeet kan voorkomen worden door het snel verwijderen van het beestje met een speciale tekenpas. Zo’n pas is gratis aan te vragen via de website van Geldersch Landschap & Kasteelen. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die je bijna niet ziet, maar hun beet kan grote gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. Ze zitten vooral in “het groen” op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras, struiken en een laag verterende bladeren of mos. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen en zoeken een plekje om zich vast te bijten. De teek zit het liefst op warme plekken, zoals hoofd, nek, oksels, liezen, billen en knieholtes.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

ARNHEM - Het provinciebestuur heeft op verzoek van de Provinciale Staten deze week een plan van aanpak Laaggeletterdheid vastgesteld. Onderdelen van het plan zijn een kennisplatform, een provincie-brede campagne, Gelderse projecten en monitoring. De provincie heeft dit plan ontwikkeld samen met Rijnbrink en de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Maastricht University en de partners van gemeenten, onderwijs, Stichting Lezen & Schrijven.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

raadvergaObroek2

tekst en beeld: Maarten van Gemert

OLDEBROEK – De eerste raadsvergadering in de nieuwe samenstelling was louter informatief. Afgelopen donderdag kwamen de twee weken geleden gekozen raadsleden samen om hun wensen en ideeën uit te wisselen. Engbert Jan Ruitenberg (CU), kartrekker voor een nieuwe coalitie, had alle partijen gevraagd maximaal vijf prioriteiten op te stellen. Informateur Koelewijn luisterde vanuit het publiek aandachtig toe en begon de volgende dag aan zijn taak.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)