brood

ZWOLLE  -   Het Broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij arbeidsongeschiktheid. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De Broodfondsen bestaan nu vijftien jaar. Met landelijk al 620 groepen waar meer dan 28.000 ondernemers aan meedoen. Voor ondernemers uit omgeving Zwolle is er een online informatieavond op 27 mei a.s.  

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

mo

REGIO  -  Sinds april 2020 meet de provincie Gelderland regelmatig de impact van de COVID-19-uitbraak op het sociale welzijn van Gelderlanders. Hoe ervaren ze de kwaliteit van leven en het samenleven in de provincie? De eerste monitor van 2021 gaat over de relatie tussen welbevinden en het inclusief zijn van de Gelderse samenleving. Kan iedereen die dat wil ook echt meedoen? Voelen inwoners zich thuis, gelukkig, vrij en veilig in Gelderland?

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Compilatiefoto 3

HATTEM - Van 19 tot en met 26 mei wordt in Hattem de wandelexpositie Kunst in de Tuin gehouden. Het Kunstgilde Hattem haakt met deze activiteit in op de Hattemse Kunstmaand. Alle veertien gildeleden hebben werken ingeleverd voor deze wandelexpositie, voor binnen en voor buiten. Dit levert op de route Eijerdijk-Randweg-Pannenkoekenkamp-Doornkamp-Roseboomspoor een diversiteit aan kunstwerken op. Sommige werken hangen aan een raam, een balkon of in een boom op de route. Andere zijn te bewonderen in de tuin voor een woning.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Plattegrondmetlegenda

HATTEM  - Beeldend kunstenaar Inge van 't Hout organiseerde in samenwerking met Visit - Hattem een aangepaste kunstmarkt in de vorm van de Kunstmaand. 100 Kunstenaars exposeren hun kunstwerk in de etalage van de winkels in Hattem.Ook kunnen er ateliers worden bezocht en is er een beeldentuin

Bij Visit Hattem , voorheen Rond Uit Hattem, en in de winkels zelf is een plattegrond te verkrijgen waarop de kunstroute staat vermeld. 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

dhuis

REGIO - Beheerders van dorpshuizen, buurthuizen en andere gemeenschapsvoorzieningen in Gelderland kunnen subsidie aanvragen voor aanpassingen aan het gebouw. Het gaat hierbij om aanpassingen die nodig zijn om het gebouw toegankelijk te maken voor mindervaliden, geschikt te maken voor nieuwe activiteiten of energiezuiniger te maken.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

NUNSPEET - Net als vorig jaar is de open dag van de Vrije Academie Nunspeetonline. Vanaf 8 mei staan er presentaties op de website www.vrijeacademienunspeet.nl van de docenten die zichzelf voorstellen en iets vertellen over hun lessen. Ad Kuijper, directeur van de Vrije Academie Nunspeet, geeft een toelichting

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1040241

- Door Alida Bosma - 

We maken een bijzondere wandeling in de kop van Overijssel rondom het bos van boswachterij Staphorst. Tijdens deze wandeling hebben we de ultieme  “op de rand van bos en boerenland beleving”.De wandeling begint in de buurtschap Punthorst. Tussen IJhorst en Punthorst liggen de staatsbossen, in de volksmond de Staphorster bossen  zijn genoemd. De bossen zijn tussen 1930 en 1940 aangelegd door werkelozen uit het westen. Vroeger was de boswachterij voornamelijk bedoeld voor houtproductie nu zijn natuur en recreatie belangrijk.

Foto's Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Bingo

DOORNSPIJK  -  Vrijdag 28 mei a.s. vindt een drive-in bingo plaats op de parkeerplaats van DSV'61 aan de Haerderweg 19 in Doornspijk. Vanaf 18.00 uur kun je het terrein op rijden. De bingo start om 19.00 uur, dus zorg dat je op tijd bent!  De bingo wordt afgesloten rond 22.00 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Foto examentraining meivakantie

Leerlingen wordt extra mogelijkheid geboden om het centraal examen voor te bereiden

ELBURG - Maandag 3 mei beginnen de examentrainingen voor leerlingen uit vwo-6 en havo-5. De overheid heeft subsidie beschikbaar gesteld om studievertraging tegen te gaan. Docenten besteden één of twee dagen van hun vakantie om leerlingen extra voor te bereiden op het centraal schriftelijk eindexamen.

Er zijn meer dan 280 leerlingen die zich hebben aangemeld om een dag examentraining te volgen. We zijn trots op onze leerlingen. Wat een toppers! In hun vakantie komen ze terug naar school voor de examentraining. We zijn optimistisch over de slaagkans van onze leerlingen. Het centraal schriftelijk eindexamen begint op 17 mei. Het Lambert Franckens wenst alle examenleerlingen veel succes!

Schrijf reactie (0 Reacties)

reeve

KAMPEN  - In 2019 is het Reevediep bij Kampen in gebruik genomen. Het Reevediep bewijst dat waterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand gaan. Een nieuw natuurgebied, dat een nieuw leefgebied is voor de bittervoorn en kleine modderkruiper. In de meer geïsoleerd gelegen moerasgebieden, met een dichte rietvegetatie en een sliblaag op de bodem, voelt met name de grote modderkruiper zich thuis.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Inge Roelie Voerman Koepel

HATTEM -  Met ruim 100 kunstwerken in de binnenstad is er veel te bewonderen in Hattem. Een stadswandeling neemt toeschouwers mee langs kunstwerken in de etalages, verrassende beeldentuinen en open ateliers. Van 1 mei t/m 29 mei zijn er diverse schilderijen, keramiek, sieraden, textielkunst, fotografie, beelden, glaskunst en grafisch tekenwerk te bewonderen. Ook de allerkleinsten doen mee! Ga mee op Happy Art Stones jacht en wie weet vindt je wel een ruilsteen voor een gratis ijsje. De Eye catcher van de Hattemse kunstmaand is een grote kunstbanier die aan de stadkant uit het raam zal hangen van de Dijkpoort en al van ver te bewonderen is, vertelt eventcoördinator Marije van Loenen enthousiast.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Natuurfotowedstrijd Buitengewoon 2021

ARNHEM – Ben jij een natuurliefhebber in hart en nieren? En probeer je altijd de mooiste natuurverschijnselen vast te leggen? Doe dan mee aan de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021. BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, is op zoek naar de mooiste natuurfoto van het afgelopen jaar.  

Vanaf vandaag kun je jouw mooiste foto insturen via de website van BuitenGewoon. De fotowedstrijd bestaat dit jaar uit 5 categorieën: landschap, macro, dieren, vogels en het jaarthema: de natuur dichtbij. Een kritische blik is geboden want in iedere categorie kan je maar met één foto deelnemen. Insturen kan tot en met 31 mei.  

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

REGIO - Cultuur en erfgoed staan onder druk door COVID-19 en de maatregelen van de overheid.  Provincie Gelderland vindt het belangrijk dat cultuur en erfgoed in onze hele provincie beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle inwoners van Gelderland. Daarom hebben Gedeputeerde Staten besloten om € 4,6 miljoen uit te trekken om te zorgen dat Gelderse inwoners toegang hebben en blijven houden tot cultuur en erfgoed, in welke regio iemand ook woont.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bevrijdingsvuur Wageningen

ARNHEM – Op 4 en 5 mei staat Omroep Gelderland stil bij 76 jaar vrijheid. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is. Daarom herdenken we de slachtoffers die voor ons gestreden hebben en vieren we de vrijheid.  

De herdenkingen en vieringen zijn live te volgen via TV Gelderland, YouTube en het Facebookkanaal van Omroep Gelderland en VRIJ

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ki

- door Alida Bosma - 

Hier en daar zie je ze in tuinen staan, de kievitsbloem. Je kan ze als bolletje verpakt in zakjes bij de tuin winkels kopen! Zorg voor een mooi nat plekje in de tuin en dan bloeien de kievitsbloemen vanaf eind maart, begin april.

Vroeger kwam de kievitsbloem veel voor in Nederland. Tegenwoordig zie je ze nog zelden. Maar tussen Zwolle en Hasselt bij het zwarte water daar zie je ze nog. Daar staan 80% van de Nederlandse Kievits bloemen.

Foto's Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Alzheimer

REGIO  - Omdat er op dit moment geen Alzheimer Café of Alzheimer Trefpunt op locatie plaats kunnen vinden, wordt er voor de Regio Noordwest Veluwe een Digitale Alzheimer Avond georganiseerd. Deze online bijeenkomst zal gehouden worden op dinsdag 11 mei aanstaande.

Aanvangstijd: 19.30 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

beer

- Door Alida Bosma - 

Natuurgebied Beerse is zo’n 400 ha groot en zeer divers in landschap ‘s types. Zo zijn er cultuurgronden langs de vecht, bij het esdorp Beerse is een kamduin er zijn  jeneverbes struiken, een veenpunten complex, droge en natte heide en stuifzand gebieden en oud dennenbos! Landschap ’s beheer Overijssel beheert deze natuur gebieden. Een kamduin is een type duin dat ontstaat doordat zand over een breed front aan komt waaien vanuit uitgestoven laagvlaktes.

Foto's Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail IMG 1642

NUNSPEET - Net als vorig jaar is de open dag van de Vrije Academie Nunspeet online. Vanaf 8 mei staan er presentaties op www.vrijeacademienunspeet.nl van de docenten die zichzelf voorstellen en iets vertellen over hun lessen. 

Voor vragen is er die dag een chatfunctie die open is van  10.00 – 13.00 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

REGIO -  De coronacrisis, woningnood, de problemen rond stikstof, CO2-uitstoot, droogte. Het nieuwe kabinet staat voor grote uitdagingen. Oost-Nederland heeft ervaring met deze opgaven en biedt de onderhandelende partijen de helpende hand. “Wij hebben slimme oplossingen voor de grote vraagstukken van Nederland“, zeggen  commissarissen van de Koning John Berends (Gelderland) en Andries Heidema (Overijssel).

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

gelders

Het Gelders Genootschap wil de komende jaren aandacht besteden aan het Nederlandse erfgoed uit de periode 1965-1990. Voor de invulling van het project is het  Gelders Genootschap  op zoek naar zitkuilen in Gelderland. Kent u voorbeelden van zitkuilen in de provincie Gelderland? Laat het weten! Hoewel interesse in erfgoed uit deze post ’65 periode steeds meer toeneemt, is er nog weinig animo voor het behoud van deze jonge architectuur. Dat terwijl post ’65 erfgoed zo veel kwaliteiten bevat. Weinig mensen realiseren zich echter hoe belangrijk deze periode is geweest voor het Nederlandse erfgoedlandschap. Architectuur uit deze periode wordt bovendien vaak als lelijk opgevat, wat de waardering voor dit erfgoed niet ten goede komt. Het Gelders Genootschap is van mening dat er meer aandacht voor dit bijzondere erfgoed dient te komen en zal zich daarom de komende jaren inzetten voor het post ’65 erfgoed in Nederland.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)