thumbnail 0046

ELBURG  -  Het was nog even spannend of het Sweelinck Orgelconcours op zaterdag 2 oktober in het Orgelmuseum van Elburg kon plaatsvinden. Maar door het loslaten van de anderhalve meter over een aantal dagen kan de organisatie het concours uitvoeren zoals de bedoeling was – een wedstrijd waarbij kandidaten en publiek zich al wandelend door het museum verplaatsen, van orgel naar orgel. Het is ook de allereerste publieksactiviteit in het museum sinds de coronamaatregelen vorig jaar werden ingevoerd.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ggd

REGIO - Dit najaar voert de GGD in samenwerking met Yunio, Icare JGZ, Vérian en het CJG Apeldoorn een groot onderzoek uit naar de gezondheid en leefstijl van kinderen tussen de 0 en 12 jaar in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Het gaat onder andere over voeding, bewegen, slapen en mediagebruik. Begin oktober krijgen ca. 33.000 ouders per post een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek.

Klik hier als je meer wilt weten over de Kindermonitor.

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail IMG 4259 hoogste punt TechLab

ELBURG -  Afgelopen vrijdag werd op het terrein van Nuborgh College Oostenlicht het hoogste punt bereikt van het Techlab in aanbouw. Een fantastisch project waarmee de gemeente Elburg zich op techniekgebied op de kaart zet.

Vlag in top

Tijdens de feestelijke bijeenkomst was een grote groep mensen uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs aanwezig om deze mijlpaal mee te vieren. Barney Vrijhof, docent wiskunde & techniek en coördinator van de bouw, klom naar boven en plaatste een vlag op het hoogste punt.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Piepschuim persfoto

NUNSPEET -  “Nu er weer iets te beleven valt in de theaters, gaan we het leven vieren ook!”, aldus de mannen van cabaretduo Piepschuim. Roerige tijden vragen immers om een onstuimige en opbeurende voorstelling. Deze muzikale cabaretvoorstelling geeft je weer energie en doet je het eentonige binnenzitten even vergeten. Op zaterdag 25 september staat het duo op de planken in Veluvine.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

breinp

’t HARDE - Na een periode waarin het niet mogelijk was om fysieke bijeenkomsten te organiseren, gaat het BreinPunt weer van start in de Jeanne d’Arc. Voor mantelzorgers van een naaste met Dementie, Parkinson of Niet Aangeboren Hersenletsel is er elke laatste dinsdag van de maand een BreinPunt avond. Informatie, lotgenotencontact en ontspanning zijn belangrijke onderdelen van de avonden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

REGIO - Provincie Gelderland verwacht dit jaar € 18 miljoen meer uit te geven dan eerder gepland. Dat blijkt uit de najaarsnota 2021. De extra uitgaven komen met name door Covid-19. Een deel van de extra coronamiddelen die de provincie vorig jaar uittrok, wordt dit jaar uitgegeven. Daarnaast besteedt de provincie extra geld van het EU herstelfonds (REACT) en betaalt Gelderland compensatiegeld (Rijk) aan de OV concessiehouders.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail S 3159

KAMPEN  - Op zaterdag 2 oktober om 20.00 uur zal  Evert van de Veen een bijzonder orgelconcert geven in de Bovenkerk te Kampen.  Het thema voor dit concert is " Rondom Georg Friedrich Händel".  Evert zal werken spelen van Händel en van componisten die zich lieten inspireren door deze componist zoals: Guilmant, Karg-Elert, Boelee en Wohlstenholme.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

241476027 372199314639822 6242245351541569790 n

DOORNSPIJK -  Trek je laarzen en jas maar lekker aan,  geniet van de herfst en doe mee met de Herfst Wandel- & Speurtocht van Dierenhoeve WessingeDeze herfstactiviteit start met een leuke Feed & Greet met alpaca’s, schapen en dwerggeiten. Hierbij hebt je de mogelijkheid om alle dieren uit je hand of bak te laten eten. Daarna ga je een mooie route lopen door de bossen en over de zandverstuiving van De Haere. Hierbij zul je  verschillende vragen en opdrachten beantwoorden / uitvoeren waarbij rekening gehouden is met alle leeftijden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail fred delfgaauw foto jaap reedijk 0149

NUNSPEET -  Aan Fred Delfgaauw de eer om vrijdag 24 september als eerste het podium te betreden tijdens het  nieuwe theaterseizoen 2021/2022 in Veluvine. Hij is al 40 jaar theatermaker. Zijn voorstelling Paradijsvogels is persoonlijker dan ooit en gaat diep. Fred Delfgaauw is geïntrigeerd door mensen die worden gezien als ‘een vreemde eend in de bijt’, maar die in werkelijkheid paradijsvogels zijn. De manier waarop zij naar de wereld kijken, gaat vaak gepaard met humor.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

REGIO - We hebben elk jaar enkele duizenden nieuwe laadpalen in de provincies Gelderland en Overijssel nodig. Alleen zo zorgen we dat er voldoende laadpalen zijn om steeds meer elektrische auto’s te laden. Beide provincies starten daarom een aanbesteding. We roepen bedrijven op om zich in te schrijven op een contract voor het plaatsen en exploiteren van laadpalen in de openbare ruimte. Het gaat nu ook om laadpalen voor deelauto’s en laadpleinen, dat is nieuw.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Petrea ochtendwandeling foto Ronald Oost

WAPENVELD - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op woensdag 22 september 2021 een frisse ochtendwandeling over landgoed Petrea. De zomer is voorbij. Jammer! Maar heeft u gemerkt hoe heerlijk het in het bos ruikt? Tijd voor een stevige ochtendwandeling over landgoed Petrea dus. Petrea ligt hoog en droog op de Oost-Veluwe stuwwal. Deze heuvelrug, die van Zwolle naar Arnhem loopt, is 180.000 jaar geleden ontstaan door landijs dat vanuit Scandinavië hiernaartoe stroomde. Voor bomen en planten is het groeiseizoen bijna voorbij. De kans is daarom groot sporen van herten en zwijnen te zien. Sinds een paar jaar kunnen deze dieren Petrea bereiken via het wildviaduct over de A50, dat de Veluwe verbindt met het IJsseldal. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

rijkswaterstaat

HEERDE - Rijkswaterstaat voert van 20 september tot 6 december groot onderhoud uit aan de A50, tussen Heerde en Vaassen. De verkeershinder betreft voornamelijk nacht- en weekendafsluitingen en minder beschikbare rijstroken. Hou rekening met een extra reistijd van circa 30 minuten en een snelheidsbeperking van 90 km per uur.

Rijkswaterstaat vervangt het asfalt op de A50 tussen Heerde en Vaassen voor geluiddempend asfalt. Daarnaast voert men andere onderhoudswerkzaamheden uit zoals het aanbrengen van markeringen. Aan de viaducten in dit traject worden voegen hersteld, worden betonreparaties uitgevoerd en wordt de vangrail vervangen of vernieuwd als dat nodig is.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

img 8817 3715530796

ELBURG - Tot februari 2022 loopt er een online concertserie via het YouTubekanaal van het Nationaal Orgelmuseum Elburg, waarbij allerlei instrumenten uit de collectie voorbijkomen. De concerten worden allen gegeven door professionele musici. 

Op donderdag 23 september 2021 van 19.30 tot 20.30 uur wordt het concert verzorgd door Arjan Versluis.

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Gerard D. 74

’t HARDE/HARDERWIJK - Op 23 september zal NOC*NSF Directeur Gerard Dielessen als gastspreker aanwezig zijn bij de Business Club N.V.  Een bijzonder mooie timing omdat hij een week later afscheid zal nemen bij NOC*NSF en met pensioen zal gaan. Dielessen kan terugkijken op een glansrijke carrière waarin zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en belangstelling in sport centraal staat. Het belooft een boeiende avond te worden. Vanuit zijn lange ervaring in media en sport zal hij ons met verhalen uit de praktijk mee nemen in zijn visie op de veranderende samenleving.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Henk Hulst Penningmeester Triple C Reina Eigenaresse Henk van Os Voorzitter Triple C Jannie van Os

ELBURG -  Henk van Os, voorzitter van Stichting Triple C uit Elburg mocht 20 bruidsjurken in ontvangst nemen van Reina en Kristel Knaap, eigenaressen van De Bruidstuin in Oostendorp. Tijdens een recent bezoek aan de examens in Triple C in Gambia en de daarop volgende gesprekken, werd duidelijk dat bij de opleiding persoonlijke verzorging een belangrijk onderdeel het kapsel en het opmaken va een bruid is. Dit is iets dat tijdens de opleiding regelmatig geoefend wordt en ook op het examen een van de hoofdopdrachten is. Om een goed geheel hiervoor te kunnen creëren is een bruidsjurk natuurlijk ook nodig . Nu worden deze meestal gehuurd, hetgeen een behoorlijke kostenpost is voor de school.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Oerschool kaarsen maken B.Heijnens

ZWOLLE -  De Oerschool van IVN Zwolle gaat weer van start . De Oerschool is bedoeld voor jongeren van 12 - 16 (vanaf de brugklas). Ze beleven de Oertijd met een vleugje nu, ontdekken samen, leren en hebben plezier. Ze maken vuur, koken met wilde planten, bewerken wol, leer, hout en klei en vuursteen. Je kunt oefenen met jachttechnieken zoals boogschieten, of Oer-games spelen. Er worden wilgen geknot of hutten gebouwd en nog veel meer.. Je kiest zelf en leert je eigen spullen maken.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

auto

ELBURG -  Wie voor verlenging van het rijbewijs B/C/D een medische keuring moet ondergaan kan daarvoor terecht op donderdagmiddag 23 september in MFC 't Huiken, Lange Wijden 33 in  Elburg.

De kosten zijn voor het B-rijbewijs € 45,- en voor het C-rijbewijs tot 75 jaar € 75,-, daarna is het € 45,-.

Een afspraak maakt u nu al via 06-10329560 of 06-20670105. Voor meer informatie zie www.rijbewijs-keuring.com.

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1040534

REGIO -  Het Natuurbeheerplan geeft aan waar subsidie, voor het behoud en de ontwikkeling van (agrarische) natuur, mogelijk is. Op 2 september 2021 zijn het Natuurbeheerplan 2022en de reactienota vastgesteld namens Gedeputeerde Staten (GS). In de reactienota reageren GS op de ingezonden zienswijzen op het ontwerp-Natuurbeheerplan 2022.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

8f2b9c91 150b 32c1 a994 ed3aa90ff21c

WAPENVELD - Ze zijn geschopt, geslagen en voelen zich nog altijd niet gehoord. Een groep van tientallen mannen kampt nog altijd met de naweeën van de ervaringen die ze als jongere hadden in jeugdinstelling De Dreef in Wapenveld. Het is inmiddels dertig jaar geleden dat misstanden in de instelling naar buiten kwamen. In een besloten Facebookgroep praten ze erover met elkaar. Omroep Gelderland heeft contact gehad met meer dan twintig mannen en met veel van hen gaat het niet goed.

De jongeren van toen zijn inmiddels in de veertig, vijftig of zestig, maar de verhalen over hun tijd in de instelling zitten gebeiteld in hun hoofd. Ze werden mishandeld door begeleiders en leiding van De Dreef.

In het programma In het Vizier van De Jager van Omroep Gelderland vertelt Roland Gravendeel wat hij allemaal heeft meegemaakt:

Lees meer >

Schrijf reactie (1 Reacties)

verspilling

REGIO -  Gelderse huishoudens verspillen jaarlijks 82.000 ton voedsel. Het grootste deel daarvan wordt ingezameld via het restafval en verbrand. Provincie Gelderland zet zich in om voedselverspilling te verlagen en hoopt zo Gelderland schoon, groen en toekomstbestendig te houden. De provincie doet daarom mee aan de Verspillingsvrije Week die  tot en met 13 september wordt gehouden. Het is een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)