inter

ELBURG -  Van Huis uit Interieur en Styling organiseert op zaterdag 25 juni van 10.00 tot 17.00 uur een nieuwe route voor liefhebbers van interieur en tuinen. In de regio zetten bewoners hun deuren open. Rondkijken en inspiratie opdoen! De route is ongeveer 25 km waardoor je naast vervoer met de auto, ook op de fiets de route kan verkennen. Kaarten met routebeschrijving zijn op verschillende adressen te koop in Nunspeet en Elburg vanaf 28 mei a.s.

Lees meer >

thumbnail Kasteel Cannenburch in Vaassen

REGIO  -  Tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer beleef je de complete geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot en met de 20ste eeuw. Voor jong en oud zijn er vanaf 18 juni deze zomer elke zaterdag op negen verschillende locaties in Gelderland bijzondere activiteiten te bezoeken die samen meer vertellen over de geschiedenis van Gelderland. De zomertoer wordt afgesloten met een groots finaleweekend op 13 en 14 augustus bij kasteel Cannenburch in Vaassen. De toegang is ieder weekend gratis.

Lees meer >

noot

ELBURG - In Muziekkamer aan de Beek geven Maren Bosma op viool en Caspar Vos op piano op zondag 29 mei een gevrieerd concert met werken van Mozart, Massenet, Ravel, Kreisler, Howells, Medtner en Franc. Dit concert begint om 11.00 uur en duurt circa een uur.

Lees meer >

de viswinkel het bottertje elburg logo png transparent

ELBURG -  Eigenaar Rick Koelewijn van Viswinkel Het Bottertje uit Elburg wil de vluchtelingen uit Oekraïne een fijne middag bezorgen. Hij kwam daarom met het idee om op maandagmiddag 23 mei zalm te gaan roken voor een gezelschap van circa 100 Oekraïners en geeft daarbij tevens uitleg over hoe het roken van zalm in zijn werk gaat. ‘Wij willen ze met dit gebaar een hart onder de riem steken en ze laten weten dat ze welkom zijn,’ laat Rick weten. Behalve zalm staat er ook patat met een snack op het menu.  Het zalm roken gebeurt op het sportpark van ESC. De voetbalvereniging was zo sportief om de kantine ter beschikking te stellen.

brein

't HARDE -  Voor mantelzorgers van een naaste met Dementie, Parkinson of Niet Aangeboren hersenletsel is er elke laatste dinsdag van de maand een BreinPunt avond. Op dinsdag 31 mei is het thema Muziek en dementie. Deze avond wordt verzorgd door Espria. Muziek raakt mensen. Het brengt vrolijkheid of geeft ruimte aan verdriet. Je krijgt er energie van of je komt juist tot rust. Muziek brengt mensen dichterbij elkaar. Dit geldt voor iedereen en zeker ook voor mensen met dementie. Vanuit de praktijk en wetenschap is er steeds meer bewijs voor de positieve effecten van muziek voor mensen met dementie. Zo helpt muziek om beter contact te maken met anderen. Ook heeft het een positief effect op stemming en gedrag.

Lees meer >

waterschapvv

REGIO -  Waterschap Vallei en Veluwe heeft de gestelde doelen in 2021 zo goed als volledig behaald. Dat is te lezen in het vastgestelde publieksjaarverslag 2021 en de bijbehorende jaarstukken.Het waterschap stelde zichzelf doelen op de thema’s kwaliteit van de leefomgeving, energietransitie, bodem en droogte, circulaire economie en waterbewustzijn. Marijn Ornstein, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe: “Hoewel het niet altijd even makkelijk was vanwege bijvoorbeeld corona en het tekort op de arbeidsmarkt, sloten we met vereende krachten het jaar 2021 af met een positief financieel resultaat.”

Lees meer >

thumbnail Graffiti workshop Hattem

HATTEM – Naast heel veel kunst om te kijken, is er zaterdag 28 mei op Kunstfestival Hattem ook volop te doen, voelen, maken, proeven en ervaren! Laat je van je creatieve kant zien en ga zelf aan de slag. Zowel voor volwassenen als kinderen is er volop te beleven en kun je gratis meedoen aan leuke activiteiten. Kunstenaars en designers dagen je zaterdag 28 mei uit om nieuwe technieken te proberen en kennis te maken met een keur aan diy activiteiten. Op het Markplein in Hattem leert graffiti artiest Jasper Bosch je de fijne kneepjes van de spuitbus. Onder begeleiding leer je verschillende spuittechnieken en graffiti skills. Ontdek jouw eigen stijl en haal aan het einde van de dag jouw eigen ontworpen graffiti letter op voor thuis.

Lees meer >

kaart

REGIO -  Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit op de A50 tussen Epe en Heerde in de richting van Zwolle. In de periode van 30 mei tot 28 juni wordt er in 14 nachten aan de weg gewerkt.

De A50 is hierbij afgesloten voor verkeer tussen Epe en knooppunt Hattemerbroek in de richting van Zwolle. Het verkeer moet rekening houden met forse hinder, omleidingen en extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

Lees meer >

thumbnail Uiterwaarden Hattem RS

HATTEM - Wind in de wilgen, bloeiende bermplanten, kieviten en zwaluwen boven je hoofd en altijd spannend welke weide- en zangvogels er nog meer te zien zijn.Neem  je verrekijker mee, en kom het meebeleven bij de IVN-excursie zondag 22 mei om 14:00 uur tot ongeveer 16:00 uur in Hattem.

Start vanaf parkeerplaats de Bleek aan de Nieuweweg in Hattem.

Wildobservatie De Dellen fotograaf Jarno Hofman

EPE - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zaterdag 28 mei 2022 een wildobservatie in De Dellen. De Dellen is een prachtig natuurgebied, bekend om de afwisseling van bossen, lanen en heidevelden. Er leeft een groot aantal edelherten en wilde zwijnen. Bij aanvang van de excursie vertelt de boswachter over deze dieren en laat hij o.a. geweistangen zien. Daarna wordt een korte wandeling naar de wildobservatiepost in het rustgebied gemaakt. Eenmaal in de post is het belangrijk om zo stil mogelijk te zijn, zodat de dieren zich niet bewust zijn van menselijke aanwezigheid. U verblijft hier tot zonsondergang, in afwachting van het wild. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Lees meer >

thumbnail Schaapscheerdersfeest Schaapsherder Lammert loop met schapen over de Hessenmarkt in Heerde Tineke landscape

HEERDE - De medewerkers van de Schaapskudde kijken al reikhalzend uit naar het moment waarop hun oudere schapen geschoren worden. Niet zoals afgelopen jaar zonder publiek bij de schaapskooi met de tondeuse, maar in alle opzichten ouderwets, tijdens het schaapscheerdersfeest. Op zaterdag 28 mei wandelen ze daarvoor met ongeveer honderd ooien naar het centrum van Heerde, waar op de Brink, bij het standbeeld van de schaapherder, de scheerdersweide wordt ingericht. Daar gaan ze de schapen als vanouds op ambachtelijke wijze van hun vacht verlossen: knippend met een grote schaar. Dat gaat natuurlijk veel langzamer dan met elektrisch gereedschap, maar ze willen graag een bijdrage leveren om het aloude scheerdersvak in stand te houden en te promoten. Gelukkig gaan ook wat jonge mensen er voor op de knieën.

Lees meer >

thumbnail vergeetmijnietje M.Vaessen

ZWOLLE -  Het is weer feest in het Engelse Werk op zondag 22 mei 2022 vanaf 14.00 uur. Dan organiseert IVN Zwolle een lentefeestje voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De start is bij de IVN vlag vlak bij de uitspanning.

Lentegeurtjes verzamelen, kijken hoe kikkers groeien, bloemenkransen maken en nog veel meer.

Je bent tussen 14.00 en 16.00 uur van harte welkom samen met je (groot)ouders. Meedoen kost 2 euro per kind.

Rendez vous 4

ELBURG -  Van 20 mei tot en met 3 september 2022 biedt Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Rendez-Vous’ met werk van Jip Wijngaarden. Met de titel verwijst de in Frankrijk woonachtige kunstenares naar de hernieuwde ontmoeting met Nederland in het algemeen en Elburg in het bijzonder.

Jip Wijngaarden is een graag geziene kunstenaar in Museum Sjoel Elburg. Zij exposeerde hier in 2012 met ‘Ik vergeet jou nooit’. In 2016 was ze terug in Elburg in de expositie ‘De Heer is mijn Herder’, samen met werk van Henk Pietersma en Ria van Oosten. Jip Wijngaarden (1964) is geboren in Amsterdam en groeide op als jongste in een gezin van drie kinderen in het Veluwse Putten. Ze studeerde grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht, tot zij in 1982 de rol van Anne Frank kreeg toebedeeld in een theatervoorstelling, die haar plotsklaps beroemd maakte. In de jaren negentig vestigde zij zich in Frankrijk en pakte ze haar oude liefde – het schilderen – weer op. Haar werk staat sterk in het teken van het jodendom.

Lees meer >

harpiste

HOGE ENK - Harpiste Regina Ederveen geeft op zaterdagmiddag 14 mei een concert op haar Keltische harp. Het concert vindt plaats in de mooie achtertuin van Regina's woning in Hoge Enk. Blij slecht weer is het concert in haar muziekatelier. Regina speelt muziek uit Ierland, Schotland, Wales maar ook uit Rusland en Koerdistan.

Lees meer >

vestingval2022

ELBURG - Kunstenaar Fadel Jawad uit Elburg verzorgt tijdens Vestingval een workshop met als titel Ontdek je eigen beeldtaal. Op drie ochtenden begeleidt Fadel de cursisten in hun zoektocht naar hun beeldtaal.

De eerste twee dagen wordt er volop geoefend onder leiding van Fadel. Op de derde dag is het de bedoeling dat er een kunstwerk wordt gemaakt. Deze werken worden tijdens het Vestingval tentoongesteld aan het publiek.      

Lees meer >

thumbnail Inge close up

HATTEM – Kom zaterdag 28 mei naar Hattem, leef je creatief uit, laat je inspireren en geniet van alle vormen van kunst. Een kleine greep uit het programma van Kunstfestival Hattem.

Kunstmarkt van het Voermanplein tot de Grote Kerk

Schilders, aquarellisten, tekenaars, illustrators, grafici, beeldhouwers, keramisten, hout-, glas-, papier- en porselein kunstenaars, kunstfotografen, gameontwerpers, woordkunstenaars, textiel-, zijde- en viltkunstenaars, ontwerpers van tassen, edelsmeden en één kunstsmid komen in groten getale naar Hattem. Dit jaar is dan ook het kunstmarktgedeelte uitgebreid en presenteren ruim 90 kunstenaars uit het hele land hun gevarieerde werk op het Voermanplein, tussen het Voermanplein en de Dijkpoort, in de Kruisstraat én uiteraard rondom de Grote Kerk.

Lees meer >

noot

KAMPEN  - In Kampen vindt zaterdag 14 mei het korenfestival plaats. Vele koren zullen optreden in diverse kerken zoals de Bovenkerk, Buitenkerk, Broederkerk, Lutherse kerk, Burgwalkerk en de Nieuwe kerk. Daarnaast worden er optredens verzorgd op verschillende pleinen in de stad.  Aan het 3e grote korenfestival doen 42 koren mee: gemengde koren, gospelkoren, mannenkoren, kleine ensembles, pop en rockkoren en 3 zeemans- en shantykoren.

Lees meer >

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal neemt het rapport in ontvangst uit handen van Willem van Noreljpg

ELBURG - Bij 89 gemeenten in Nederland is goed gekeken hoe zij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben gehandeld tegenover hun Joodse inwoners. Eén ervan is de gemeente Elburg en afgelopen zaterdag zijn de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt. Het rapport heet “Na de bevrijding…Gevolgen en nasleep van de Holocaust voor de Joodse inwoners van Elburg”. Volgens burgemeester Jan Nathan Rozendaal toont het rapport aan dat de voormalige gemeente Elburg zich niet schuldig heeft gemaakt aan discutabele onteigeningen: “Historicus en oud-geschiedenisdocent Willem van Norel heeft een grondig onderzoek verricht, waarvoor ik hem hartelijke wil bedanken! Gelukkig is er geen sprake van ‘roof’ van Joods onroerend erfgoed. Wel zien we ook hoe de toenmalige gemeente Elburg – net als in andere gemeenten - belasting blijft innen terwijl mensen afgevoerd waren. Dat geeft een dubbel gevoel.”

Lees meer >

thumbnail William Rutten liggend fotograaf Adrian Sommeling

NUNSPEET -   Nu het huidige theaterseizoen bijna op zijn eind loopt, zet Veluvine zich schrap voor de start van een gloednieuw theaterseizoen. Op zaterdag 21 mei om 10:00 uur start de kaartverkoop van ruim 40 nieuwe theatervoorstellingen. 

Lees meer >

 kunsthub 21 mei 2022 418198929

ELBURG -  Een funky optreden van de 5-koppige band FLO en de expositie 'In the spotlights' van kunstenaar Rene van der Lans. Dat zijn de ingredienten van het live evenement KunstHub Bink op zaterdag 21 mei van 15.30 tot 17.00 uur.

FLO speelt een mix van pop- & funkmuziek, zowel eigen nummers als bewerkte covers. De bandleden van FLO, die de jazz- en popstudie van het conservatorium in Utrecht volgen, zijn:

Lees meer >