thumbnail Henry van Loon Jannie The Showdog Digitale poster narrowcasting poster foto

NUNSPEET -  Henry van Loon is toegevoegd aan het 2022 theaterprogramma van Veluvine. Op zaterdag 9 april komt hij naar Veluvine met zijn nieuwe voorstelling ‘Jannie The Show Dog’.

Henry (o.a. bekend van zijn rol als Volkert in de hitserie De Luizenmoeder) bevindt zich in een spiksplinternieuwe levensfase: Kinderen en Puppies. Toen Henry zijn vriendin met jonge kinderen ontmoette, werd hij namelijk zomaar ‘stiefvader’ of ‘bonuspapa’ of ‘jij bent niet mijn echte papa!’.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Jongeren en prestatiemaatschappij TeamAlert

REGIO – 50 procent van de jongeren in Nederland heeft regelmatig het gevoel te moeten presteren in de maatschappij. Daarnaast wil bijna de helft niet dat zij slechter presteren dan anderen, blijkt uit het grootschalige onderzoek “Jongeren van Nu” van jongerenorganisatie TeamAlert.

Jongeren in Nederland hebben de afgelopen jaren steeds vaker last van stress en druk. Uit onderzoek van Unicef blijkt dat een derde van de scholieren veel druk ervaart door schoolwerk. Deze groep geeft ook een lager cijfer aan hun leven. Daarnaast ervaren veel jongeren stress door het gebruik van social media.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

appartement hospice hattem 1

HATTEM -  Bij het Hospice Hattem komen veel verzoeken binnen voor verblijf in dit bijna thuis huis. Alleen met voldoende vrijwilligers is het mogelijk gasten een warm thuis te bieden in de laatste fase van hun leven als dat thuis niet mogelijk of wenselijk is. “De afgelopen periode zijn veel vrijwilligers gestopt met hun inzet voor ons hospice,” vertelt Gea Heideveld, bestuurslid van het hospice. “De opzeggingen hadden verschillende redenen. Soms vanwege corona, of privé redenen, maar ook omdat men het hospice te klein vond. Voor die laatste reden hebben wij nu een oplossing.”

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail wildwandeling Petrea foto Geldersch Landschap Kasteelen

WAPENVELD - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen nemen u op woensdag 8 december 2021 mee op zoek naar sporen van wild. Het is bijna winter en dat zie je ook in de natuur. Zoogdieren gaan, nu er geen groen meer groeit, een moeilijke tijd tegemoet. De meeste dieren houden geen winterslaap. Daarom zwerven ze overdag maar meestal ’s nachts rond op zoek naar iets eetbaars. Daarbij laten ze sporen achter, die op zandpaden goed te zien zijn. Tijdens deze wandeling neemt de boswachter je mee naar plekken waar de kans het grootst is om sporen te zien van wilde zwijnen, reeën en edelherten. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

DSC 0103.jpgxbotterdagenelburg

REGIO -  Provincie Gelderland gaat ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail ondersteunen bij het verduurzamen van het voedselaanbod. De focus ligt daarbij op meer plantaardig eten en minder voedsel verspillen. Zodat we zorgvuldig omgaan met grondstoffen en minder CO2 uitstoten. Ook is er aandacht voor meer lokale, duurzame producten op de kaart en in het schap. Het programma start in januari 2022 onder de naam ‘Gelderland van Morgen’.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Mus.Elburg 2020.11.12 Expo Kerststallen 01

ELBURG  -  Uit de grote verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel is van 4 december tot 8 januari een groot aantal zeer fraaie kerstgroepen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in Museum Elburg te bewonderen. De prachtige dubbel kapel biedt een sfeervol decor voor deze seizoensgebonden schatten. Jan van Hulst verzamelt al meer dan 20 jaar kerstgroepen. Zijn eerste kerstgroep kocht hij voor zijn kinderen bij de Hema. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. Hij is geïnteresseerd in de verhalen achter zijn kerstgroepen. “De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft”. Jan van Hulst, tevens secretaris van de landelijke vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’, is een graag geziene samensteller van kersttentoonstellingen in het land.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Beeld scheiden stel 2

REGIO - Scheiden of uit elkaar gaan is nooit leuk. Het is vaak een verdrietige periode waarin je een hoop moet regelen. Denk aan wie er in jullie huis blijft wonen en hoe je het regelt met de kinderen. Ook op financieel gebied moet je veel dingen afhandelen, zoals je belastingzaken. Onder mensen die scheiden leven daarover veel vragen, blijkt uit een peiling die de Belastingdienst in augustus uitvoerde. In dit artikel lees je vijf veelgestelde belastingvragen van scheiders.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Winterse snertwandeling De Dellen foto Arie de Knegt

HEERDEDe boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zaterdag 18 december 2021 een stevige wandeling over landgoed De Dellen met een lekker warme beloning onderweg. Wandel over de heide en door de bossen in december. Misschien wel met licht vriezend weer met een berijpte witte heide of ijshaar? Het wordt een stevige wandeling van ongeveer 5 uur over de heide, door de bossen en langs de vennetjes die het gebied rijk is. Halverwege staat er een kop snert voor ons klaar. Als er sneeuw ligt zijn stevige waterdichte hoge schoenen echt noodzakelijk en wellicht zelfs een wandelstok, ook voor de ervaren wandelaars. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ORGELMUSEUM4

ELBURG - Tot februari 2022 loopt er een online concertserie via het YouTubekanaal van het museum (Nationaal Orgelmuseum Elburg), waarbij allerlei instrumenten uit de collectie voorbijkomen. De concerten worden allen gegeven door professionele musici.

Elke twee weken kunt u genieten van een nieuw concert op het YouTubekanaal. Op  2 december wordt het concert verzorgd door Bob van der Linde (Sinterklaasconcert!). Het concert is van 19.30 tot 20.30 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1040700

REGIO  - Heeft of kent u een kleinschalig burgerinitiatief of sociaal project in Gelderland dat ervoor zorgt dat mensen kunnen meedoen in de samenleving? Denk hierbij aan nieuwe ontmoetingsactiviteiten in een huiskamer, dorpshuis of inloophuis, een maatjesinitiatief voor kinderen in kwetsbare gezinnen, vrijwillige vervoersdienst voor plattelandsouderen of een buurtvereniging die samen met de buurt een groene moestuin start. Vrijwilligers zijn daarbij essentieel.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

naam

REGIO Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Gelderland op de 7de plaatst als het gaat om originaliteit van babynamen. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde. Hierbij is ook gekeken naar de lengte van voornamen over tijd en de betekenis en oorsprong van namen.

Gelderse inwoners minder vaak origineelDe drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt per regio. In de provincie Flevoland zijn inwoners het meest divers met voornamen en ook Zuid-Hollandse en Zeeuwse ouders kiezen vaak voor een niet veel voorkomende naam. Inwoners uit de provincie Limburg zijn het minst divers als het gaat om voornamen. Gelderland bevindt zich op plek 7 van de 12 en scoort daarmee ondergemiddeld.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

woodcast

ZWOLLE -  Per dag voert de gipskamer twee kliko’s met gipsafval af. Synthetisch materiaal wat niet afbreekt. Kan dat niet anders, dachten gipsverbandmeesters Elsko Vegter en Sjoerd de Jong. Ze gingen op zoek en kwamen bij een Fins bedrijf terecht dat Woodcast maakt. Dat is samengeperst hout met biologisch afbreekbare thermoplast. Even op een warmteplaat en het is klaar voor gebruik.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail woningvoorraad Gelderland

REGIO -  In Gelderland zijn er in 2021 tot en met het derde kwartaal 6.842 woningen bij gekomen. De woningvoorraad steeg daarmee met 0,74% van 922.524 woningen op 1 januari naar 929.366 woningen op 30 september. Afgezet naar het aantal inwoners steeg de woningvoorraad daarmee 3% sneller dan gemiddeld in Nederland.  Dit blijkt uit een analyse van VvE- en vastgoedbeheerder Parel Beheer, die recentelijk verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de loep nam. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

vcsPRAsset 3390406 85891 8b1824c1 9419 46ce 969f 6b0db1a92039 0

REGIO - De provincie Gelderland stemt definitief in met een lening van minimaal € 268 miljoen aan Alliander. De netbeheerder heeft veel geld nodig om haar elektriciteitsnet uit te breiden voor de energietransitie. Alliander vroeg daarom onlangs aan haar aandeelhouders om een lening van € 600 miljoen. Gelderland is met 44,7% de grootste aandeelhouder.

‘Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en ook op deze manier bijdragen aan de energietransitie.’ legt verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink het besluit uit. ‘Daarbij zal Alliander rond de 2% rente gaan betalen op de lening. Dat is meer dan we zouden krijgen als we het geld bij het Rijk moeten stallen.’

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Jordi Martin

NUNSPEET - I n een intieme setting genieten van een avond boordevol akoestische en elektrische gitaarmuziek en liedjes, waarvan een groot deel zelfgeschreven is. Op vrijdag 3 december staan singer-songwriters Jordi Martin en Eelke op de planken in Veluvine.

De avond begint met de Ermelose Eelke die op zijn akoestische gitaar onder anderen liedjes laat horen van zijn aankomende EP Tomorrow Same Time, waarvan de titeltrack enkele weken geleden is verschenen. Het zijn vooral persoonlijke integere liedjes, waarbij hij veel inspiratie heeft gehaald uit de boeken van Hermann Hesse, een van de succesvolste auteurs van de twintigste eeuw. “Het heeft iets melancholisch en romantisch”, vertelt Eelke. Dit geluid hoor je terug in zijn muziek, alsmede de invloeden van bands als The Smith en The Cure, waar hij veel naar luisterde tijdens het maken van zijn EP. Ook brengt Eelke zijn nieuwste single This Old House ten gehore. Deze is vanaf vrijdag 26 november te beluisteren via Spotify. In de coronaperiode heeft hij hard gewerkt aan zijn YouTube-kanaal ‘Eelke’. “Daar krijg je een goede impressie van hoe ik akoestisch klink”, aldus Eelke.

Jordi Martin vervolgt de avond met songs van z’n nieuwe EP ‘Getting To Know Me’ aangevuld met een aantal herkenbare nummers uit de top 2000, geheel in de stijl van Jordi’s muziek. Samen met gitaarvirtuoos Sytze Bouwma en Renee Verleg (piano, accordeon) zet hij een gevarieerd programma neer met meerstemmige zang. Jordi: “We hopen het publiek een prachtige avond te brengen met muziek vol herkenning, dat ze alles even los kunnen laten en er echt even helemaal uit zijn.”

Al vanaf zijn vijfde is Jordi onafscheidelijk van zijn gitaar. “De gitaar heeft het kortste lijntje met mijn hart”, vertelt hij. En dat is te horen! Zo wist hij het publiek van Veluvine zichtbaar te raken met zijn loepzuivere stemgeluid en virtuoos gitaarspel tijdens de previewavond eerder dit jaar. Hij gaf toen een voorproefje van wat het publiek 3 december kan verwachten: “een prachtige avond waarin iedereen alles even helemaal los kan laten”.

Zijn EP Getting to know me was voor Jordi vooral een zoektocht naar zichzelf. Voorheen tourde hij heel de wereld over als gitarist van diverse artiesten, waaronder de beroemde DJ Sam Feldt. Toch besloot hij deze wereld achter zich te laten en op zoek te gaan naar wat hem naar eigen zeggen “wel echt gelukkig zou maken”. Onder andere zijn ontmoeting met Ed Sheeran inspireerde hem om datgene te gaan doen waar hij van droomde: zijn eigen liedjes maken. “Ik werd gevraagd door Ziggo Dome om in de VIP lounge te spelen voor het optreden van Ed Sheeran. Backstage speelde ik mijn eigen liedjes en zong ik extra hard in de hoop dat hij me zou horen, wat ook gebeurde. Hij vroeg me of het mijn eigen liedje was.” Jordi gaf aan dat hij op het punt stond om voor een artiest in Duitsland te gaan spelen, maar dat dat als een plan B voelde. Waarop Sheeran antwoordde: “Ik had nooit een plan B, ga voor je eigen liedjes man”. Het gesprek tussen de twee inspireert Jordi nog dagelijks. Sinds kort richt de singer-songwriter zich ook op het schrijven van Nederlandstalige liedjes. “Het is een nieuwe fase die ik in wil gaan, omdat Nederlands nog dichter bij mijn hart ligt en er geen taalbarrière is.”

De singer-songwriters kennen elkaar van het Conservatorium van Amsterdam waar Jordi de gitaaropleiding volgde en Eelke zang. Kaarten zijn te koop voor € 17,50 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Schrijf reactie (0 Reacties)

256700447 180385320965364 5160832455877755314 n

ELBURG -  Pop-Up KunstHub Bink biedt podium aan verschillende kunstvormen. BinK richt zicht met name op jonge autonome, opgeleide kunstenaars die nog met hun opleiding bezig zijn of recent zijn afgestudeerd. Een podium voor jong talent aan het begin van hun carrière.

Afgelopen zomer heeft KunstHub BinK kunstwerken geëxposeerd van kunstenaars die in 2020 en 2021 zijn afgestudeerd aan de verschillende kunstacademies in Nederland, zoals o.a. Minerva in Groningen, Rietveld Academie in Amsterdam, ArtEZ in Zwolle, Arnhem en Enschede.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Knock Out Comedy Crew Nee dat kan echt niet Vincent Boon 02 small

NUNSPEET -  Verwacht pure stand-up comedy, de beste grappen, de briljantste typetjes, de hardste roast-jokes en messcherpe observaties. Op donderdag 2 december om 20:15 uur komt Knock Out Comedy Crew naar Veluvine met de voorstelling ‘Nee, dat kan echt niet’.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail 1080x1350 Promo Winterfair Vosbergen 2021

Voor mensen met passie voor wol, lifestyle en streekproducten…

HEERDE - Een sfeervolle winterfair op het landgoed Vosbergen met van alles op het gebied van wol, lifestyle en streekproducten, handwerken, homedecoratie, kleding en nog veel meer…

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 november is er een Wollig Landleven Winterfair rondom het kasteel Vosbergen in Heerde. Meer dan 70 standhouders presenteren hun producten, creaties en specialiteiten. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

pljo

REGIO -  De wereld verandert en daarmee ook de wensen van jongeren. Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) wil inventariseren, met deze enquête, wat de ideeën en wensen zijn van jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die op het platteland wonen, er willen wonen of er juist zijn vertrokken.

Leefbaarheid voorop 

Jongeren hebben invloed op de leefbaarheid van het platteland en dorpskernen. In een relatief korte tijd gebeurt er veel in het leven van jongeren en hier veranderen hun woonwensen in mee. Het volgen van een studie, het starten op de arbeidsmarkt, het vinden van een partner en misschien zelfs gezinsuitbreiding. Door te onderzoeken wat het platteland een fijne plek maakt om te wonen en wat niet, zorgt ervoor dat PJG nog beter de belangen van de jongeren kan vertegenwoordigen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Illustrator BELASTINGDIENST ROORDA STARTERS KLEINE ONDERNEMERS OKT2021 DAG 11891 kopie 1

REGIO -   Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept deze ondernemers op om te kijken of de regeling iets voor hen is. Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld.  

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)