De problemen van H2O zijn groot en als je ze analyseert zijn deze problemen gebaseerd op een weeffout bij de oprichting. Drie verschillende gemeenten met drie verschillende belangen en drie verschillende uitgangspunten, dat kan niet goed gaan. Nu het duidelijk is dat de verwachte grote winst van tientallen miljoenen uitblijft, is het belang van met name de Gemeente Heerde totaal anders dan voor Gemeente Oldebroek. Heerde wil het liefst, met zo weinig mogelijk investeringen, het verlies beperken.

Oldebroek heeft andere belangen. Wij hebben een industrie terrein bij Hattemerbroek, dat is een feit. Dat het bestemmingsplan gemoderniseerd moet worden is iedereen wel duidelijk. Maar Hattemerbroek moet ook leefbaar blijven. Simpel gezegd. Heerde wil veel zware industrie dat levert meer geld op, Oldebroek wil het gebied leefbaar houden. Deze tegenstelling heeft een jaar geduurd. Onbegrijpelijk dat een democratisch gekozen bestuur in Heerde, die moeten opkomen voor de belangen van de burgers, dit durft te eisen van een buur gemeente. Door deze immorele eis blokkeerde ze iedere oplossing. Uiteindelijk heeft Oldebroek de grond die we ooit verkocht hadden aan H2O maar weer terug gekocht. We zijn nu weer zelf baas over deze strook grond, dat is mooi maar het kost wel veel geld nl 3,5 miljoen. De weeffout kwam weer pijnlijk aan het licht.

Er bestaan regels over hoeveel hectare zware industrie je maximaal op een industrie terrein mag bestemmen. U begrijpt het al. Na een jaar onderhandelen is besloten dat het maximale toelaatbaar aantal hectare ook uitgevoerd wordt. Meer zware industrie kan en mag er ook niet op. Ook hierin heeft Heerde zijn stempel gedrukt. De klankbordgroep Hattemerbroek zou met het college overleggen hoe ze het terrein ingevuld wilden hebben. Uiteindelijk beslist B&W natuurlijk maar dit zou in overleg gaan met de klankbordgroep. Men heeft een jaar niets gehoord en plotseling lag dit voorstel er met de maximale invulling. De klankbordgroep wist van niets. Communicatie blijft een groot probleem in Oldebroek.

Het is ook volstrekt onduidelijk wat we met die strook grond gaan doen. Er is een soort concurrentie beding maar in de commissie kon de wethouder niet goed uitleggen hoe en wat. De burgemeester riep dat het vergelijkbaar is met Wezep Noord. Kortom, in de toekomst zal dit zeker tot conflicten lijden en uiteindelijk zal Heerde wel eisen dat het de komende 15 jaar grasland blijft. Mooi voor de bewoners in Hattemerbroek maar het is wel kostbaar gras.

Misschien is het beter eerst orde op zaken te stellen. Nu zijn er drie verschillende raden, die op verschillende tijden met verschillende informatie, vergaderen. Is het niet beter dat de drie raden gezamenlijk hierover vergaderen?

H2O is een soort trui. Bij het opzetten van de steken is een fout gemaakt. Als je de trui verder afmaakt kom je voortdurend die lelijke weeffout tegen. Je kunt twee dingen doen. Gewoon doorgaan en hopen dat het ooit vanzelf goed komt. Iedereen snapt wel dat dit niet zal gebeuren. Je kunt ook de trui uittrekken en de steken opnieuw opzetten. Het is vervelend, jammer van al het werk maar uiteindelijk wordt het een mooie trui. Hoe eerder je deze drastische stap neemt, des te minder geld en moeite het kost. Als je halverwege ontdekt dat de trui vol gaten zit, wordt het herstel erg duur.

De echte oplossing is kijken of Heerde uit H2O industrieterrein kan treden. Het is lastig en technisch moeilijk maar het is mogelijk. Als dat gebeurt, kan het industrie terrein bedrijven aantrekken zonder dat er voortdurend ruzie is. Als je het nu doet zijn de kosten nog beperkt. Over een paar jaar lukt het niet meer en dan zijn de problemen onoplosbaar.

Kortom, de problemen met H2O zijn groot. Dit besluit om veel geld beschikbaar te stellen, verandert hierin niets, in tegendeel. De problemen worden nog groter. Daarom heb ik tegen dit voorstel gestemd. Waarschijnlijk ben ik een roepende in de woestijn en ziet de raad mij als een dwarsligger. Het zij zo… Het is beter om alleen te lopen dan met een menigte die de verkeerde kant op gaat. De toekomst zal het leren

Huub Verberk

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment